Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2016 18:05 - Ще вдигат коефициентите само на офицерските заплати
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 654 Коментари: 0 Гласове:
0



 Няма да се увеличава пределната възраст за военно звание на полковниците и генералите. Военнослужещите, упражнили правото си на пенсия, ще имат право на развитие в звание и длъжност. Комисията по отбрана продължава второто четене на промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили.

 

Коефициентът, с който се изчислява основното месечно възнаграждение на офицерите, да се увеличи от 2,2 на 2,3. Това предложение на депутатите от ПГ на ГЕРБ Христо Гаджев, Пламен Манушев и Валентин Радев подкрепи днес Комисията по отбрана при второто четене на поправките на Закона за отбраната и Въоръжените сили. За заплатите на войниците, сержантите и офицерските кандидати коефициентите остават същите, т.е. те няма да получават повече пари. Разбира се, последна дума ще имат народните представители в пленарната зала.

Други предложения по 

военните заплати 

нямаше. Защо само на офицерите? Според заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов това се прави, за да се изравнят условията с тези в Закона за МВР.

Ако предложението се приеме текстът в закона ще придобие следния вид: „Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България, като месечното възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата, както следва: 1. за офицери - не по-малко от 2,3; 2. за офицерски кандидати и сержанти - не по-малко от 1,75; 3. за войници (матроси) - не по-малко от 1,6.” (Б.р. – според огласения от финансовото министерство проект на бюджет за следващата година базата остава отново 380 лв. Според ген. Запрянов са правени разчети и за 460 лв., но очевидно това няма да се случи.)

Понеже става дума за изравняване с аналогичен текст в Закона за МВР, ще го припомним и нека всеки да си прави извод: „Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се утвърждава ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България, като месечното възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата, както следва: 1. за най-ниската изпълнителска длъжност - не по-малко от 2,3; 2. за най-ниската младша изпълнителска длъжност - не по-малко от 1,6.”

Добре е да се има предвид, че в МВР получават заплати с по-висок коефициент вече една година. По тази причина аргументът, че се възстановява една справедливост не е много убедителен. Освен това, членовете на комисията се съгласиха размерите на основното месечно възнаграждение на военнослужещите в съответствие с присвоеното им военно звание и степента в обхвата на военното звание, да става с акт на министъра на отбраната, а не на Министерския съвет, както е сега. По този начин се дава възможност да министъра, ако успее да осигури повече средства, да увеличава по свое решение заплатите.

Пределната възраст

Комисията по отбрана подкрепи текста на правителството  за войниците пределната възраст за военна служба да падне от 50 на 46 години, а за сержантите и младшите офицери да нарасне от 52 на 55, за майорите и подполковниците – от 54 на 55. Красимир Каракачанов, Милен Михов и други депутати от Патриотичния фронт предлагат този текст да се разшири и за другите звания: за майор и подполковник – от 54 на 56 години; за полковник – от 56 на 58 години; за бригаден генерал и генерал-майор - от 58 на 60 години и за генерал-лейтенант – от  59 на 60 години. Техни представители обаче нямаше на заседанието, за да си защитят позицията.

За военнослужещите, упражнили правото си на пенсия

Депутатите от ГЕРБ оттеглиха предложението си военнослужещ, придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на КСО да не подлежи на повишаване във военно звание и длъжност.  Анализът на МО показвал, стана ясно от думите на ген. Запрянов, че ако се приеме това ограничение ще се спре кариерното развитие на останалите военнослужещи. В момента 1700 военнослужещи са използвали това законово право. Те са 60 на сто от имащите тази възможност. Ако и те си подадат докуменjите в НОИ, ще станат около 3000. При положение, че им се спре развитието, ще трябва да стоят с години на една и съща длъжност, което няма да бъде добре нито за тях, нито за останалите, каза още заместник-министърът. Според бившия министър на отбраната ген. Аню Ангелов, сега съветник на премиера, този въпрос не трябва да се решава законово, а с политика на министерството.

Комисията обаче подкрепи текста на правителството, според който договорът за военна служба може да се прекрати и военнослужещият да се освободи без предизвестие, когато е упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на КСО. В закона дори ще бъде записано правото на министъра на отбраната да получава в 14-дневен срок служебно и безвъзмездно информация от НОИ за упражнилите право на пенсия военнослужещи. 

За военните лекари

Военнослужещите ще имат право да извършват медицинска дейност и по граждански договор. Така както сега законът им разрешава да работят по граждански договор за извършване на преподавателска, научноизследователска, спортно-състезателна или друга творческа дейност. Първоначално депутатите от ГЕРБ бяха против това разрешение, но след срещата с началника на ВМА генерал-майор проф. Николай Петров, те оттеглиха предложението си за отпадането му. Оказва се, че след въвеждането на това законово ограничение 90 лекари са се девоенизирали без да навършат пределна възраст. Наред с това, нямали право на консултантска дейност в другите болници. Дефицитът от военни лекари е голям, посочи ген. Петров. Той дори поиска подкрепа на идеята за основаване на Военномедицински университет, който да подготвя военни лекари за формированията на Въоръжените сили.  Според председателя на комисията ген. Михо Михов некомплектът във ВМА е 170 души. Няма кандидати, бе лаконичен началникът.

Днес комисията не успя да довърши целия законопроект. Ще продължи след изборите за президент и вицепрезидент. Останаха още около 20 параграфа.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404692
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930