Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2016 08:19 - Интерпретациите на един министър
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 518 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Полска връка в лутанията на министър Ненчев да даде ли или не новоизбрания президент ген. Румен Радев на Комисията за конфликт на интереси.

За по-малко от три седмици министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев си промени три пъти мнението дали ще даде  новоизбрания президент ген. Румен Радев на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Резултатите от изборите очевидно го разубедиха, макар че по този начин и парламентът бе вкаран в предизборната агитация. Историята, обаче е с по-далечно начало, което има общо и с полския договор за ремонт на самолетните двигатели.

През октомври 2015 г. със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев Инспекторатът на МО извършва проверка в Командването на ВВС.  Заповедта е във връзка с докладна записка на тогавашния директор на дирекция „Връзки с оществеността“, в която твърди, че има системни нарушения от страна на командването на административни актове, които регламентират дейността по връзки с обществеността в МО и Българската армия. Това се случва след интервю на тогавашния заместник-командир на ВВС, съответно на ген. Румен Радев, по Канал 3, където той изразява несъгласие с министъра, че първите два двигателя за МиГ-29 от договора ни с Полша ще бъдат ремонтирани безплатно. По-паметливите знаят, че без да се е запознал с интервюто, министър Ненчев заяви пред журналисти, че ще потърси отговорност на заместник-командира. И изпрати инспектората.

При проверката не са установени данни за наличие на конфликт на интереси. Това твърдение е лично на министър Ненчев от 28 октомври т.г., т.е. преди първия тур на изборите за президент и вицепрезидент, в писмен отговор на въпрос на народните представители Методи Андреев и Петър Славов. Проверката на Инспектората на МО открила и нарушения. Направен е изводът, че дейността по връзки с обществеността в командването на ВВС не е осигурена щатно, при организацията и при осъществяването й са допуснати пропуски и нарушения, в т.ч. на щатната дисциплина и на актовете на министъра на отбраната, които регламентират дейността в рамките на МО, структурите на пряко подчинение на министъра и Българската армия. В отговора си на депутатите министърът информира: „Командирът на ВВС е уведомил Инспектората на МО, че е предприел мерки и е отдал заповед за отстраняване на допуснатите пропуски и нарушеения на щатната дисциплина на началника на канцеларията и на служителите, изпълняващи функции по връзки с обществеността, както и за стриктното спазване на вътрешноведомствените актове и подобряване на цялостната организация на дейността по връзки с обществеността.“

На 8 ноември, т.е. между двата тура на изборите за президент и вицепрезидент, министърът на отбраната отговоря отново на нов въпрос на същите депутати. Този път техният интерес е насочен към подписано допълнително споразумение към трудовия договор с цивилен служител. Споразумението е от 24 ноември 2014 г., т.е. преди споменатата проверка на Инспектората, която констатира, че няма конфликт на интереси, което вече бе декларирано от министъра. От втория отговор на министъра обаче става ясно, че той си е променил мнението от 28 октомври. Отговорът му на втория въпрос на Методи Андреев и Петър Славов от 8 ноември т.г. завършва така: „Предвид резултатите от проверката на Инспектората на Министерството на отбраната и станалата пулично достояние информация, Ви информирам, че възнамерявам да препратя цялата преписка за проверка до Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.“

След убедителната победа на бившия командир на ВВС ген. Румен Радев на президентските избори министърът отново променя мнението си. В интервю за БТВ на 18 ноември той казва, че не е давал новоизбрания президент ген. Румен Радев на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Коментира, че е получил въпрос от двама депутати, които са питали дали, докато е бил командир на ВВС, Радев е назначил настоящата си съпруга Десислава Генчева (Б.р. – както стана ясно тогава тя не му е била съпруга.) за служител, и министърът е отговорил на питането. И уточнява: „В самия въпрос, доколкото си спомням, казват, че ако е така, те ще сезират Комисията за конфликт на интереси”. На въпрос на водещата „Вие дали ли сте го последно, или не сте го дали?“, Ненчев още веднъж потвърди: „Не, защото в техния въпрос се съдържаше това“. „В България се пише и говори какво ли не. Никога не съм се ровил в личния живот на хората. Не споделям този тип политика”, обясни Ненчев.

Все пак министърът се застрахова, като казва „доколкото си спомням“. Защото във въпроса си двамата депутати не казват, че ще сезират споменатата комисия. Напротив Методи Андреев и Петър Славов само питат дали ще бъде изпратена преписката до комисията и „сезирана ли е тя за надлежно произнасяне по случая“. Очевидно наблюдаваме свободна интерпретация на министъра, която не почива на текста на парламентарния въпрос, който може да бъде прочетен на сайта на Народното събрание. Явно трябваше да се вдигне шум заради изборите, макар че министър Ненчев, както сам твърди, не обичал да се рови в личния живот на хората.

* Коментарът е публикуван във в. „Труд” от 21.11.2016 г.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404057
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930