Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2016 08:30 - Ген. Явор Матеев: Специалните сили получиха по-голяма възможност за мигновена реакция
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Според последните промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили от вчера 68-а бригада „Специални сили” е на пряко подчинение на началника на отбраната. Този факт съобщи командирът на формированието бригаден генерал Явор Матеев, който участва в тържественото отбелязване на 110-годишнина от създаването на Съюза на запасните офицери в Пловдив. За бъдещето на Специалните сили, генералът отговори на няколко въпроса на „Отбрана.com”.

Спирдон Спирдонов

-          Г-н бригаден генерал, с каква готовност започвате изпълнението на закона за преминаване на бригада „Специални сили” на пряко подчинение на началника на отбраната?

-          Бригадата се готви за тези промени много отдавна. Ние сме в пълна бойна готовност в организационон отношение. Вече работим със съответните дирекции на Министерството на отбраната, за да може чисто административно и функционално да подредим нещата. Разбирате, че се установяват много връзки и взаимовръзки от финансов и организационен аспект. Това трябва да бъде осъществено за много кратко време. Поради тази причина работим изключително усилено. Не само законовата промяна, която е факт от днес (б.р. – 13 декември 2016 г.), но и организационната, и финансовата да бъдат направени, за да може от 1 януари 2017 г. да отговаряме на изискванията.

-          Какво ще се промени?

-          През годината говорихме много по този въпрос. Веригата за командване и управление за Силите за специални операции ще бъде максимално близко до стандартите на НАТО, до стандартите установени в световен мащаб.  Надявам се, че и в Щаба на отбраната ще бъде сформирано едно малко звено. То ще бъде непосредствено подчинено на началника на отбраната, за да го подпомага при осъществяването на командването и управлението и изготвянето на различни документи.

-          Това ли е реформата на Специалните сили?

-          Това е първият етап на реформата на Специалните сили. Говорили сме нееднократно за бъдещето. Надяваме се вторият етап да настъпи съвсем скоро и това звено да бъде част от бъдещото Командване на специалните операции, така, както е във всички модерни армии.

-          Какво имате предвид, когато говорите за промени във финансово отношение?

-          Като командир на формированието, съгласно закона, ще бъда разпоредител втора степен с финансови средства. Ще имаме отделна бюджетна програма, което е много важно. Наред с командването и управлението, това е вторият пункт, който ще даде съществен тласък на развитето на Специалните сили.

-          Какво ще ви позволи това?

-          Ще ни позволи максимално да действаме, когато е необходимо. Сами разбирате, че като искаме мигновена реакция от Специалните сили, трябва да работим по съответен ред. Тази верига за командване и управление, за момента, най-добре ще се доближава до световно установените стандарти.

-          Раздялата със Сухопътни войски, очевидно е символична. Бригадата ще изпълнява задачи в интерес на трите вида въоръжени сили.

-          Абсолютно! Както бригадата сега, така и бъдещото командване, ще изпълнява не само самостоятелни задачи. Целта е с максимална мощ, сила и оперативни способности да подпомага както съвместните операции на Българската армия, така и операциите на съответните видове въоръжени сили.

-          Кое е важното през следващата година във връзка с тази промяна?

-          През следващата година трябва да утвърдим тази структура. Да доразработим или, там където е необходимо, да разработим съответните концепции и доктрини, за да бъдем готови да финализираме, силно се надявам, през 2018 г. организационното изграждане на Специалните сили.

-          Какво означава това?

-          Това означава обединението на всички от Въоръжените сили, които претендират, че са специални сили, в едно истинско Съвместно командване на Специалните сили. Надявам се бюджетът, вече отделен за Специалните сили, да бъде по-добър. Така ще може да помислим за по-добро осигуряване, съответно закупуване на въоръжения и съоръжения. Най-вече ни е необходимо комуникационно и информационно оборудване, защото парашути вече получихме.

-          Очаквате ли по-висока мотивация на хората за по-висок професионализъм?

-          Да, разбира се. Още от сега сме подготвили някои, изключително необходими, първи организационни вътрешни промени в бригадата. Надявам се, че по-нататък ще имаме възможност и за по-сериозни промени, водещи към професионализъм. Първият етап е силно увеличаване на сержантския състав. Навсякъде в Специалните сили основен е сержантският и офицерският състав. По-нататък батальоните ще преминат организационно в силни тактически групи за специални операции. Всичко това ще води до професионализъм.

-          Паралелно ще трябва да се доказвате в изпълнението на текущите задачи, като тези по охраната на границата, например.

-          На границата показваме значителни резултати. Всички ниституции го подчертават. Естествено, по-нататък с организационното развитие, ще продължаваме да се доказваме. Сега като бригада, а по-късно, надявам се, като Командване на специалните операции в интерес на Българската армия и на държавата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403954
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930