Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2016 21:53 - Отменят до края на 2018 г. минималния срок за престояване в длъжност на военнослужещите
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
0



 Така ще се разшири възможността за номинирането и назначаването на нов началник на отбраната. Право ще придобият и тези генерали и адмирали, които няма една година на длъжността, която заемат в момента.

 

До края на 2018 г. няма да важи изискването за минимален срок за престояване в длъжност на военнослужещите. Така те ще могат да бъдат назначавани еднократно на по-висока длъжност дори и да нямат една година на длъжността, която заемат.

Това ще стане, ако правителството приеме подготвения от МО проект на постановление за изменение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Намеренията са то да влезе в сила от 1 януари 2017 г. Така ще се разшири възможността за номинирането и назначаването на нов началник на отбраната. Право ще придобият и тези генерали и адмирали, които няма една година на длъжността, която заемат в момента.

Втората промяна дава възможност за назначаване на длъжности, изискващи старши офицерски звания на офицери, притежаващи военно звание с една степен по-ниско от изискващото се за длъжността.

В моменат също има такива изключение, но то важат до края на тази година.

Какви са мотивите на Министерството на отбраната?

*Поради ограничения брой старши офицери, отговарящи на всички изисквания за повишаване във военно звание, необходимо за заемане на дадената длъжност, както и на изискванията за минимален престой на заеманата длъжност се срещат затруднения при комплектуването на ключови длъжности, без които военните формирования немогат да изпълняват ежедневната си дейност.  Затруднения се срещат и при окомплектоването на длъжностите изискващи висши офицерски звания.

*В изпълнение на Постановление № 182 на Министерски съвет от 18 юли 2016г. за изменение и допълнение на Постановление № 382 на Министерски съвет от 30.12.2015г. за приемане на План за развитие на въоръжените сили до 2020г. е предвидено Командване на Сухопътните войски да се реорганизира и се измени числеността на личния състав (организационно-щатни промени).

*Въз основа на предвидените организационно-щатни промени през месец януари 2017 г. ще влезе в сила ново длъжностно разписание за Командването на Сухопътните войски. На практика част от военнослужещите в Командването, не отговарят на изискванията за повишаване във военно звание, необходимо за заемане на дадена длъжност, както и на изискването за минимален срок за престояване на длъжност, което ще затрудни комплектуването на длъжностите по новото длъжностно разписание. Невъзможността за преназначаване на част от офицерите по новото длъжностно разписание ще затрудни максимално дейността на Командването на Сухопътните войски. В допълнение, следва да се има предвид и обстоятелството, че офицерите, които не може да бъдат преназначени на длъжност в Командването на Сухопътните войски, следва да бъдат освободени от военна служба или преназначени на по-ниски длъжности в други военни формирования.

* Определени длъжности на стратегическо ниво също ще бъдат овакантени и без ползването на условията на § 43, т.е. на удължаването на срока на изключенията, ще възникнат затруднения при преназначаване на офицери от висшия команден състав. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403799
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930