Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2017 19:41 - Азбука на военната 2017 г.: Трудно предсказуема
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Очертава се интересна и трудна 2017 г. за Въоръжените ни сили. Сигурно е, че те ще имат двама върховни главнокомандващи, поне трима министри на отбраната и двама началници на отбраната. Как ще се отрази това на тяхното развитие при положение, че недостигат както финансови средства, така и военнослужещи, предстои да видим.

 

Армия. На 139 години става Българската армия. След Освобождението на България със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков се създава Българската земска войска. 

***

 

Бюджет. Финансовите параметри на бюджета на Министерството на отбраната за 2017 г. и трансферът за държавните висши военни училища са в размер общо на 1 млрд. 106 млн. 3 хил. лв. Увеличението е със 78,8 млн. лв. 72,5 милиона от тях не влизат пряко в бюджета на МО, а отиват за увеличения размер на осигурителните вноски на военнослужещите. В централния бюджет са заделени 402 млн. лв. за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29, за придобиване на нов тип боен самолет и на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили.
С тези пари средствата, определени за Министерството на отбраната за следващата година, достигат 1,63 от БВП.

***

 

Върховен главнокомандващ. През годината Въоръжените сили ще имат двама върховни главнокомандващи. Росен Плевнелиев ще сдаде поста на бившия командир на ВВС ген. Румен Радев, който спечели с убедителна преднина президентските избори. 

***

 

Граница. Българската армия ще продължи да играе решаваща роля в охраната на границата с оглед на незатихващия миграционен натиск. Основната тежест ще продължават на носят Сухопътните войски.

 ***

 

Документи. Измененията и допълненията във военното законодателство през миналата година налагат промени в редица документи, които уреждат дейността в МО и армията. Те ще засегнат Устройствения правилник на МО, Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили, наредбите за осигуряване и подготовка на резерва и запаса и др.

***

 

Европейска армия. Ще продължи дебатът, който да даде отговор на въпроса: „Имайки своя армия, Европа ще може ли да реагира по-надеждно на заплахи за мира в страните членки или в съседни държави?"

***

 

Жени. Навършват се пет години от провеждането на първата конференция на високо ниво по проекта “Ролята на жените в сигурността и отбраната“, от инициативата на НАТО „Интелигентна отбрана“. У нас Сдружението на жените военнослужещи е единствената професионална неправителствена организация във Въоръжените сили, която полага усилия за защита правата и интересите на хората с пагони.

***

 

Заплати. На практика основната част от военнослужещите у нас няма да получат увеличение на своите възнаграждения. В Закона за държавния бюджет базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност при военнослужещите остана същата – 380 лв. С промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили се вдигнаха коефициентите само за офицерските заплати. Изравняването на базата с минималната работна заплата, т.е. от 380 на 460 лв. изисква допълнително 133 млн. лв., което няма да се случи, защото не е осигурено.

***

 

Изтребители. Ще чакаме отговор на подписаното от министрите на отбраната и на икономиката „Искане за предложение“ за доставка на многоцелеви боен самолет. Съгласно утвърдения от Народното събрание Проект за инвестиционен разход, „Искането за предложение“ е изпратено до определените в него страни, а именно: Италия, Португалия, Съединените американски щати и Швеция. Ще чакаме и отговора на българската изпълнителна и законодателна власт.

***

 

Йордановден. На 6 януари – Богоявление, ще се извърши водосвет на бойните знамена. Традиционен ритуал, който трябва да ни зарежда с преклонение към заслугите на Българската армия за съществуването на България.

***

 

Кораби. Очаква се видимо движение за реализиране на инвестиционния проект за придобиване на два многофункционални патрулни бойни кораба.

***

 

Лечение. От 1 февруари БДПЛР-Поморие МБПЛР влиза в състава на „ВИТА” ЕООД – Велинград. Обещанието на МО е да се запазят социалните функции на военния санаториум в Поморие.

***

 

Министър. Политическата ситуация у нас предполага, че през 2017 г. ще имаме поне трима министри на отбраната. Единият е известен – сегашният Николай Ненчев. Предстои да видим кой ще бъде служебният в правителството, назначено от президента ген. Румен Радев. След предсрочните избори ще имае трети министър на отбраната. Трудно е да се прогнозира как ще се отрази това на развитието на Въоръжените сили. И дали няма да има четвърти.

***

 

Началник на отбраната. През 2017 г. ще имаме двама началници на отбраната. Генерал Константин Попов подаде рапорт за освобождаване от длъжност и военна служба. Очаква се назначаването на негов приемник.

***

 

Офицери. Продължава сериозният недостиг на офицери във Въоръжените сили, включително и в резерва. Новите законови промени са шанс за военното образование да даде своя принос в постепенното решаване на този проблем. И тук обаче, нерешеният въпрос опира най-вече до по-голям трансфер от бюджета за висшите военни учелища.

***

 

Персонал. Въпреки увеличения на книга бюджет за отбрана, недостигът от средства не е за подценяване. Основен проблем пред МО са значителният брой, около 5500, незаети длъжности за военнослужещи, основно в бойните разчети и екипажите. Разчетите показват неотложна необходимост от осигуряване на допълнителни средства за персонал през 2017 г. за назначаване поне на 500 военнослужещи на вакантни длъжности, което изразено в числа, е около 11 млн. лв.

***

 

Резерв. В края на миналата година влезе в сила промененият Закон за резерва на Въоръжените сили. Годината ще покаже дали поправките ще помогнат за ускорено попълване на резерва. До 2020 г. числеността на доброволния резерв трябва да стигне до 3000 резервисти.

***

 

Сухопътни войски. Най-големият вид въоръжени сили у нас ще продължава да чака придвижване на техния инвестиционен проект за придобиване на нови бойни машини. Думата ще имат новото политическо и военно ръководство на МО и новото парламентарно мнозинство. Бюджетът за 2017 г. не задели средства за новите бойни машини.

***

 

Тероризъм. Армията получи нови правомощия с приемането на Закона за противодействие на тероризма, включително полицейски функции.

***

 

Учения. У нас ще има четири големи учения. Само в „Сайбър гардиън” ще участват над 3000 военнослужещи от различни страни с много техника. Очаква се на зенитно-ракетните стрелби на полигон „Шабла” да се включат и разчети от Украйна.

***

 

Флотилен адмирал. С промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили бе въведено ново висше военно звание „флотилен адмирал”. С указ на президента шест комодори ще станат флотилни адмирали.

***

 

ХОРАТА. Цялата дума е изписана с главни букви, за да я видят новите управляващи. За съжаление, въпреки правилните политически изявления, че най-важният ресурс в отбраната са хората, до този момент военната професия у нас не е в първите редици по атрактивност и привлекателност.

***

 

Цели. Започва работа по новия пакет „Цели за сигурност 2017”. Все още не се знае какви ангажименит ще поемем в колктивната система за сигурност.

***

 

Честване. Продължава отбелязването в национален мащаб на победите на Българската армия преди 100 години в Първата световна война. Навършват се 125 години от рождението на генерал Владимир Стойчев – командир на Българската армия в заключителната фаза на Втората световна война.

***

 

68-ма бригада „Специални сили”. Формированието излиза от Сухопътните войски и преминава на непосредствено подчинение на началника на отбраната. Започва реализацията на първия етап от реформата на Силите за специални операции.  

***

 

Щаб. С последните промени законът даде нов статут на Щаба на отбраната. Там е записано: „Щабът на отбраната е стратегически военен щаб на въоръжените сили, интегриран в Министерството на отбраната.” Това е сериозна промяна за ръководството на Въоръжените сили.  

***

 

Ъ. Двадесет и седмата буква от българската азбука. В старобългарската кирилица се нарича „йеръ”. Старобългарската гласна ъ (голям ер) е била заден вокал, с предполагаем звук на свръхкратка гласна [и] (според някои автори [о]). Тя се употребява в българската писмена традиция векове след като е спряла да съществува като звук. Писането на краесловните ерове е премахнато едва с правописната реформа от 1945 година. 

*** 

 

Ь. Двадесет и осмата буква от българската азбука, без звуково съответствие. Знакът се употребява само в средата на думата за означаване на мека съгласна през гласна „о”. Например – сапьор.

***

 

Юли. На 18 юли се навършват се 180 години от рождението на Васил Левски. В годината на Апостола на свободата ще се проведат редица прояви с участието на войсковите формирования.

***

 

Януари. Откриване на учебната година във Въоръжените сили.

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403909
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930