Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2017 13:05 - Ген. Стефан Янев – Артилеристът
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 616 Коментари: 0 Гласове:
0



 Спирдон Спирдонов, в. „Труд”, 30.01.2017 г.

Добър и грамотен избор за министър на отбраната. Това е най-общият извод от отзивите след назначаването на ген. Стефан Янев в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. Не само като на новина, но и като на очакване за справяне с отговорностите се гледа на факта, че за първи път военен министър става и вицепремиер по вътрешен ред и сигурност.

57-годишният бригаден генерал от резерва е 21-вият военен министър у нас след 10 ноември 1989 г. (някои са заемали поста и по два пъти). И шестият завършил военно училище. Този факт не може да не се отчете от армейската общественост. Като военен човек професионалната му биография се дели на три периода – тактически, оперативен и стратегически. Последният продължава.

Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) “Г. Димитров” в Шумен със специалност “Земна артилерия” през 1983 г. с квалификация инженер по експлоатация на електронноизчислителна техника. Той е част от випуск “Родопски”. Получава лейтенантските си пагони и дипломата в Смолян след дълъг преход през Родопите, каквито се правеха тогава от всички курсанти випускници. 13 години трупа командирски опит в днешния артилерийски полк в Асеновград. С добра езикова подготовка – немски от училището, а по-късно и английски, продължава службата си в Министерството на отбраната.

След назначаването му в служебното правителство влезе в Министерството на отбраната като у дома си. Първата му длъжност в административната структура е още от 1996 г. като експерт в дирекция “Международно струдничество”, за да стигне до директор на дирекциите “Отбранителна политика” и “Политика за сигурност и отбрана”.

Завършил е Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон, където се получава солидна подготовка във военнополитическата област, управление на държавата и международни отношения. Познава във висока степен ситуацията в различни звена в НАТО и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (в Монс), където е бил на изпълнителска и ръководна длъжност. С новите му функции на вицепремиер по вътрешен ред и сигурност се свързва и работата му преди години като началник на департамент “Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара, Турция.

Определено при министър на отбраната с такава професионална биография спират всякакви упреци към президента Румен Радев за евентуални отклонения в неговата политика от евроатлантизма. Има и още един много силен факт. В периода 2011-2014 г. ген. Стефан Янев беше аташе по отбраната във Вашингтон, САЩ, т.е. в най-голямата страна членка на НАТО. Така, че дотук със съмненията от този род.

Най-големият плюс на новия министър е, че познава армейските принципи. Външен човек веднага би се хванал с приоритети като купуване на нова техника и въоръжение. Той определи, като най-важен приоритет хората.
“Основната ни задача ще бъде да работим за повишаване на социалния статус на военнослужещите и цивилните в системата на отбраната, така че да има предсказуемост за кариерното, социалното и всякакъв друг вид развитие.” От последващите му действия ще разберем дали е хванал бика за рогата. Защото това е основният проблем на Българската армия. Каквито и съвременни въоръжения и техника да притежаваме или да се опитваме да придобием, без хората резултатът няма да е добър, потвърждава и самият министър.

Другият плюс, който дава надежда за успех, е неговата военна специалност. Артилеристът, ако трябва да ползваме лингвистичния подход в първото слово на служебния премиер Огнян Гержиков, е премерена личност. Още от военното училище той е научен много точно да мери, за да не отиде снарядът там, където не трябва. Най-малкото отклонение ще доведе до съпътстващи щети. Още по-лошото е, че би могло да се стигне до приятелски огън, което в политиката е с особени последици.

Трети военен министър от военното училище в Шумен

Ген. Стефан Янев е третият военен министър след 1989 г. възпитаник на Шуменското военно училище. Другите двама са ген. Аню Ангелов и Николай Цонев. Моряците са дали двама министри – Димитър Павлов и Ангел Найденов, двама служебни са излезли от ВВС – Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев, и един от най-важното и старо училище – “Васил Левски”. Това е армейски генерал Йордан Мутафчиев.

ЗА НЕГО

Заемал е отговорни длъжности
Достоен офицер и дипломат, заемал отговорни длъжности в Министерството на отбраната и зад граница.
Ген. Румен Радев, президент и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България

Владее диалога
Не забравя старите си колеги и началници. Умее да търси и намира диалог с тях, макар и по най-незначителни теми. Това му дава възможност да си направи верни изводи. Подготвен е за сътрудничество с гражданския сектор, включително с военно-патриотичните организации.
Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председател на СОСЗР

С армейска
закалка

Остана верен на армейските принципи. Гледа с уважение на военнослужещите и цивилните служители във Въоръжените сили. Държи на военната експертиза, познава психиката на офицера от лейтенант до генерал.
Бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов, бивш заместник-началник на Служба “Военна информация” в МО

Познато лице в Пентагона
Службата в САЩ като аташе по отбраната е дала възможност за подобряване на възможностите му за изготвяне на политически анализи, военни оценки и други полезни за личната подготовка на офицера качества. Освен това е познато лице в Пентагона, което предполага добра комуникация и ефективно сътрудничество.
Бригаден генерал от резерва Валентин Цанков, заместник-председател на Асоциацията на Сухопътните войски.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404692
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930