Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2017 17:28 - Текучеството в армията не опира само да заплащането
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 836 Коментари: 0 Гласове:
0



 В условия на служебно правителство би могло да се вдигне порционът в армията от 90 на 120 лв. Вече има направен анализ, казва и.д. директор на дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната Диян Валянов. От януари заплатите на цивилните служители по трудово правоотношение бяха увеличени с 40 лв., посочи още той, в деня, когато дирекцията направи три години от нейното възстановяване.

 

Г-н Валянов, на 1 февруари се навършват три години от възстановяване на закритата дирекция"Социална политика”. Каква е днешната й структура?

Дирекция „Социална политика” е структурирана в три отдела: „Политика по доходите”, „Социални дейности” и „Военни паметници и военно-патриотично възпитание”. Първият се занимава основно с изготвянето на постановления на Министерския съвет и съответните заповеди на министъра на отбраната за увеличаване на заплатите на цивилни служители и военнослужещи, за повишаване, когато е необходимо, на минималната работна заплата. Този отдел администрира и Отрасловия съвет за социално сътрудничество в министерството. Освен това, той прави анализи на необходимите суми за увеличаване на заплатите на военнослужещите. Знаете, че, според закона, базата за целия Сектор „Сигурност” се определя в бюджета за всяка година. За 2017 г. тя е 380 лв.

 

При сегашната ситуация какво се прави за повишаване на доходите в армията?

Отдел „Политика по доходите” направи анализ какъв ресурс е необходим, за да се увеличи порционът от 90 на 120 лв., с което ще се изравним с МВР. Разчетите показват, че са необходими около 13 млн. лв.

 

В правомощията на министъра ли е това?

Да, ако има финансов ресурс. Увеличаването на порциона не води до никакви други разходи. Той не се облага с данъци, не се начисляват осигуровки. Защото осигуровките и данъците към възнагражденията на военнослужещите са 74 процента. Т.е. ако се вдигне с един лев заплатата, трябва да се осигурят още 74 стотинки.  При, условно казано, 100 млн. лв. за увеличение на заплатите, ще са необходими още 74 милиона за данъци и осигуровки.

 

Ако не се промени базата, заплатите могат да се увеличат с коефициентите.

Така е, но всичко зависи от възможностите на бюджета. Реалното, което може да се направи при това правителство е увеличението на порциона, което ще засегне и военнослужещи, и цивилни служители.

 

С последните промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили коефициентът за офицерските заплати бе увеличен от 2,2 на 2,3. Това вдига ли възнагражденията?

В закона беше записано, че коефициентът за най-ниската офицерска заплата става 2,3. Това увеличение не повлия на заплатите, защото лейтенантът при нас има коефициент 2,4.

 

Какво може да се направи за войнишките заплати?

Проблемът при тях е, че разликата между отделните степени е един лев. Така се убива стимулът за развитие. Подготвили сме предложение да има разлика поне 15-20 лв.

 

Получават ли се и допълнителни възнаграждения?

Да. Получават се за специфични условия на труд и за рискове за живот и здраве. Най-много получават пилотите, но тяхната работа е най-отговорна. Също така водолази, техници на самолети, моряци, когато плават. Всички, които работят при специфични условия, по време на учения и наряди получават безплатна храна, независимо от порциона. Ползват сериозни отстъпки във военно-почивните комплекси.

 

Според Вас, ниското заплащане ли е водещо при демотивацията за военна служба?

Според мен не е. Например, заплащането на военнослужещите и това в МВР е съизмеримо. Базата и коефициентът са едни и същи.

 

Основните заплати в МВР, обаче са малко по-високи.

Така е, но при нас с тези 15 процента, които получават военнослужещите за работа при специфични условия, ги изравняваме. Дори ги изпреварваме в някои случаи.

 

Но в МВР няма текучества, както в армията?

Така е. Моето мнение е, че се отнеха някои социални придобивки на военнослужещите, като правото да закупуват жилища от фонда на МО. Тези компенсаторни суми, които се получават за жилища на свободен наем, не са достатъчен стимул. Грешка беше и свалянето на пределната възраст за войниците от 50 на 46 години. Много хора си правят сметката, че след като не може да се пенсионира в тази система, търси друга работа. Мисля, че проблемът с войниците ще се задълбочи, ако не бъде възстановена пределната възраст от 50 години. В един танков екипаж, например има двама войника и един сержант. Те са при еднакви условия, но единият може да служи до 55 години, а другите до 46?! По-нормално беше да вдигнат възрастта с 2-3 години, а не да я намаляват. За преодоляване на текучеството е много важно да се подобряват условията на труд. За мен не всичко опира до парите, проблемите са комплексни.

 

Проблеми с изплащане на т.нар. 20 заплати при уволнение на военнослужещите може ли да се появят?

Не, има заложена прогнозна сума, както през миналата година.

 

С укор ли гледате на тези, които получават заплата и пенсия?

Не виждам място за укор, след като го има в закона. Хората не нарушават нищо.

 

На цивилните служители вдигнаха ли се заплатите?

Тази година на всички цивилни служители по трудово правоотношение се вдигнаха заплатите с 40 лв. Един инженер вземаше по-малко от един войник. Стана така, че минималната заплата започна да стига основните.

 

Това е свързано с вдигането на минималната работна заплата за цялата страна?

Да, увеличението с 40 лв. е от януари, точно заради минималната работна заплата. Подготвихме заповедта, беше подписана и хората си получиха парите. Синдикатите искаха по-голямо увеличение, но нямаше пари. Бяха необходими 9,5 млн. лв., но от Министерството на финансите дадоха само 5 милиона. Разликата е за сметка на резерви на МО.

 

Как реализирате материалното подпомагане на нуждаещите се?

Това е във функциите на отдел „Социални дейности”. Министерството подпомага военнослужещи, цивилни служители, военноинвалиди, военнопострадали, ветерани от войните, и пенсионирани военнослужещи. Всеки месец заседава Комисия по материално подпомагане, чийто председател съм. В нея има представители на трите вида въоръжени сили и лекар от ВМА. През изминалата година сме разгледали 1893 молби за отпускане на материална помощ, от които 1790 са удовлетворени, на 44 е отказано, а 59 са върнати за допълнително анкетно проучване.

 

За какви суми става дума?

С еднократни помощи за посрещане на разходи при болест, смърт, злополука и др. са подпомогнати 871 военноинвалиди с 197 340 лв., 440 военнопострадали – със 72 700 лв., 72 пенсионирани военнослужещи - с 36 980 лв., 177 военнослужещи – с 245 533 лв., 71 цивилни служители – със 78 000 лв., 11 ветерани от войните – с 4650 лв.  Освен това, 148 военнопострадали са получили  37 150 лв., като еднократна целева помощ за погребения. Всички отпуснати помощи през 2016 г. са в размер на 672 353 лв. Към тях трябва да прибавим и допълнителните еднократни помощи за Коледа и Нова година. По 300 лв. получиха 47 деца на загинали военнослужещи или общо 14 100 лв. С по 70 лв., т.е. общо 97 370 лв., подпомогнахме 1391 военноинвалиди с трайно намалена работоспособност – над 90 процента, както и родители или съпруги на загинали при наборна военна служба. Така за двата вида материално подпомагане министерството е отделило от бюджета си 783 823 лв.

 

Как се изпращат молбите от нуждаещите се?

Изпращат се директно до Министерството на отбраната. Някои чрез Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, а други направо. Всички молби се завеждат в регистратурата, след което се разглеждат от комисията. Повечето причини за искане на помощ са от здравословен характер. Ще посоча още, че с последните промени на наредбата курсантите също се включиха към правоимащите за материално подпомагане.

 

В същото време се правят кампании за набиране на средства за лечение на военнослужещи.

Да, защото ние можем да подпомогнем до 2000 лв. За тежките заболявания са необходими много повече пари. Нашият правилник определя таван от 2000 лв., повече може министърът да подпомага. Другата функция на отдел „Социални дейности” е свързана с безопасните и здравословни условия на труд в армията. Осъществяваме контрол чрез извършване на проверки на място. За целта в министерството е изграден Съвет по условия на труд, който приема план за проверки. Той се ръководи от заместник-министър, а аз съм заместник-председател.

 

Какви проверки сте направили през 2016 г. и какви са резултатите?

През миналата година са проверени 21 военни формирования и структури. След всяка проверка се изготвя докладна записка до министъра с констатираните слабости. Военните формирования изготвят план-програма за отстраняване на слабостите и финансов разчет за необходимите средства, който се изпраща при нас и ние ги подпомагаме със съответната програма.

 

В какъв смисъл ги подпомагате?

През миналата година военните формирования са получили около 193 000 лв. Така, освен с подобряване на условията на труд, се повишава и бойната готовност. Водолазите от формированието в Белене, например, нямаха здрави водолазни костюми. С нашата подкрепа бяха купени сухи и мокри водолазни костюми. За Алпийския батальон в Смолян бяха купени каски, за кораборемонтна работилница – лични предпазни средства. Помогнахме на Силите за специални операции за осигуряване на антифони, същото се отнася и за формированието в Благоевград. Пари се дават там, където е извършена проверка. Виждаме състоянието и предвиждаме средствата. През миналата и тази година сме отделили 50 000 лв. за видовете въоръжени сили – по 20 000 за Сухопътни войски и ВВС и 10 000 лв. за ВМС. Те имат длъжностни лица по безопасност и здраве, които, според нуждите, разходват тези пари. Разбира се, за всички пари водим строг отчет.

 

Какви обучения провеждате?

Два типа – по безопасни условия на труд и по електробезопасност. При втория се издава квалификационна група за електробезопасност, без която електротехническия персонал не може да упражнява дейността си. Включително и електротехниците в министерството, преминават такова обучение. Във видовете въоръжени сили нямат предвидени пари за споменатите обучение и се налага ние да ги поемем.

 

Кой организира спортните прояви в армията?

Също отдел „Социални дейности”, който през миналата година е организирал и провел 9 общоармейски шампионата и първенства, в които са участвали над 1200 военнослужещи. Спортната дейност се подпомага и от Националната военна спортна федерация, която работи съвместно с дирекцията. Тя е организирала 6 държавни военни първенства за мъже и жени. В тях участваха 28 войскови спортни клуба с над 6 000 члена. Имахме и две приятелски срещи с армейския футболен отбор на съседна Сърбия на разменни начала в Бояновец и Карлово.

 

Правят впечатление и усилията на дирекцията за военните паметници и военно-патриотичното възпитание.

Да, това е дейността на третия отдел. Грижим се за военните паметници на територията на страната и в чужбина, като Румъния, Сърбия, Македония, Унгария и Хърватска. В страната това се осъществява чрез областните управители. От своя страна нашата дирекция отдели през 2016 г. 60 000 лв., а за тази година – 80 000 лв. За военно-патриотичното възпитание акцентът е върху работата с военно-патриотичните съюзи. Всяка година те заявяват какви мероприятия ще организират и ги подпомагаме, според възможностите на министерството. През тази година има отделени 120 000 лв. Отделът организира всички важни прояви в чужбина. Той има още една дейност – наградната система. Чрез търгове се закупуват всички наградни знаци. Ние съгласуваме всяко предложение за награда.

 

Какво е взаимодействието ви с ИА „Военни клубове и военно-патриотично възпитание”?

Наша задача е до подпомагаме методически осъществяването на дейностите, свързани с военните клубове и военно-почивното дело. Със затруднение я изпълняваме, защото нямаме експерт с подходящо образование в тази област. От тази година ни е поставена още една задача за подпомагане на министъра при осъществяване политиката на равнопоставеност на жените в армията. За нея отговаря подполковник Невяна Митева.

 

 Има ли проблеми в армията с равнопоставеността на жените?

Не, няма проблеми в това отношение. Вече имаме и гвардейки.

 

Какъв е изводът Ви за свършеното през миналата година?

Спокойно можем да кажем, че дирекцията няма неизпълнена задача за миналата година, което говори за капацитета и възможностите на експертите, които работят в нея. С чест излязохме и от такива тежки мероприятия, като почитане паметта на нашите воини, загинали по бойните полета на Първата и Втората световна война. Аз съм горд с нашите служители, че успяха достойно да представят България.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404646
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930