Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2017 23:07 - Служебното ръководство на МО започна със законодателство?!
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 462 Коментари: 0 Гласове:
0



 Малко необичайно за един служебен кабинет, но първият документ, който новото ръководство на МО публикува за обществено обсъждане е промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили. С него се цели изравняване на правата на военнослужещите мъже с правата на военнослужещите жени, произтичащи от общото трудово законодателство, свързани с ползването на различни видове отпуски за отглеждане на малко дете.

Съгласно сега действащите разпоредби в закона военнослужещите мъже могат да ползват само някои от тези видове отпуск и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за отглеждане на детето. Според мотивите към проекта, така ще се осигури изпълнение на препоръката на Европейската комисия.

Необичайността идва от факта, че законодателството не е типично за едно служебно правителство, а и няма парламент, където да бъде внесен съответният проект. Датата на приключване на общественото обсъждане е 3 март. Независимо от това законопроектът ще трябва да изчака доста, докато избраният след предсрочните избори на 26 март парламент се конституира и започне характерната си дейност.

Самото пускане за обществено обсъждане на този проект обаче предполага, че служебният министър на отбраната и неговият екип имат намерение да оставят на следващото ръководство на МО своите виждания за промени на военното законодателство.

Това ще бъде 30-ят законопроект, който ще поправи Закона за отбраната и Въоръжените сили в неговия осемгодишен живот. Т.е. продължава ремонтът на парче, което не винаги е най-добрият вариант.

Препоръка към ръководството на Министерството на отбраната

След като министерството вече е решило да предлага проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили, нека добави още един параграф, с който ще бъде поправен един съществен пропуск на 43-ото Народно събрание. Известно е, че при последните промени на закона званието „комодор” бе заменено с „флотилен адмирал”. Дори в армията вече има шест флотилни адмирала. Въвеждайки новото звание обаче, депутатите забравиха да му регламентират пределна възраст за военна служба. При гласуването в пленарна зала този текст (чл. 160 от ЗОВС) не бе съгласуван при промяната на званието в чл. 138. По тази причина в момента в закона има както звание „комодор”, така и звание „флотилен адмирал”?! Засега пределна възраст за военна служба – 58 години, имат комодорите, но за флотилните адмирали няма такова ограничение. 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402883
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031