Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2017 18:43 - Министър Янев каза защо няма акумулатори и гуми за войската
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 550 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Проверяват и „Хвърковата чета”, която през 2015 г. бе изпратена в страната да разяснява отбранителната политика и да казва на хората кой ни е враг и кой не е. Повечето от констатираните нередности, смята министърът, са в резултат на неефективно управление и липсата на достатъчно компетентност и експертиза в предишното политическо ръководство. Според него една от основните причини е скъсаната връзка между политическото ръководство и военната експертиза.

Проверени са над 100 обществени поръчки, от които не са реализирани над 30, каза служебният вицепремиер и министър на отбраната ген. Стефан Янев на днешната пресконференция. Проблемни са около 40. В 45 процедури има нарушения.  В 9 от тях са установени индикатори, с които се занимава прокуратурата. Други 36 процедури са предадени по компетентност на Агенцията за държавна финансова инспекция. Чакат се резултатите от прокуратурата и агенцията.

Повечето от констатираните нередности, смята министърът, са в резултат на неефективно управление и липсата на достатъчно компетентност и експертиза в предишното политическо ръководство. Според него една от основните причини е скъсаната връзка между политическото ръководство и военната експертиза. И още – администрацията е била в управленски вакуум и стрес. Задачата ни, подчерта министърът, е да възстановим авторитета на военната експертиза, а администрацията да заработи в нормален ритъм.

Министърът съобщи някои от констатациите.

Късно е утвърден годишният план за обществените поръчки и многократно е променян Единният поименен списък на обектите за строителство и строителни услуги. Това е създало предпоставки за забавено стартиране на определени обществени поръчки в МО. Като пример бе посочена поръчка с предмет доставка на хранителни продукти и напитки, коятио стартирала през август 2015 г., а срокът за изпълнение на предишния договор изтекъл няколко месеца преди това.

При договор за ремонт на платформи и бойна техника има нарушения и неупражнен контрол при разходване на държавни средства в голям размер. Част от дейностите по този ремонт са извършени преди да се подпишат договорите и без да са договорени цените за услугите.

От август 2015 г. до сега са доставяни хранителни продукти и напитки за определени структури от МО без обществена поръчка. В същото време законът е категоричен, че публичен ресурс се изразходва само след обявяване на процедура по Закона за обществените поръчки. Установени е, че по този начин са похарчени бюджетни средства за няколко милиона лева.

През 2016 г. са сключени четири договора за закупуване и доставка на акумулатори. Доставката е за половината сума.

Сключени са пет договора за доставка на автомобилни гуми. От общата стойност между 15 и 18 процента не са доставени. МО не е предприело никакви действия за възстановяване на авансово дадените суми, нито са потърсени неустойки от фирмите.

В определено подразделение на МО са установени неизгодни договори за доставка на електрическа енергия, както и с мобилен оператор за доставка на много по-голям брой SIM карти, отколкото е численият състав на служителите. Интересното е, каза министърът, че тези карти се плащат редовно.

Това са темите от доклада. Извън него също има интересни неща, които са обект на проверка или на бъдеща проверка.

Договор с независима частна социологическа агенция при наличие на звена с подобен предмет на дейност на МО.  Той е за представително социологическо проучване на обществените нагласи към Българската армия. Фирмата дори не е представила крайния резултат на това проучване.

Договор с частна фирма за извършване на консултантски услуги за подбор на човешките ресурси и за промяна на Устройствения правилник на МО. След като е платено на фирмата, едно от нейните предложения е да се закрие Офисът на началника на отбраната.

Изхарчени са доста средства, които са все още въпрос на установяване, за обществено обсъждане по Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. Командировани са външни за системата цивилни лектори в цялата страна със съответните хонорари. Интересни данни можем да извадим, но все още не сме готови, каза министърът. Тази група влезе дори във фолклора с названието „Хвърковатата чета на МО”.

В същото време социалният статус на военнослужещите е тревожно нисък. Няма и възможности за чувствителното му подобряване. За увеличаване на военните заплати засега не се говори. Търсят се резерва за материално стимулиране в разумни размери. Още по-тревожен е изводът, че Въоръжените сили са на ръба на изпълнение на конституционните си задължения. Това се дължи на многогодишното недофинансиране на отбраната. За парите за отбрана, смята министърът, трябва да се проведе национален дебат. 

Ненчев се опитал да зароби армията с концепцията за съвместна охрана на въздушното пространство

Концепцията за съвместна охрана на въздушното ни пространство е непосилна за нас в нейната финансова част. Това каза днес на пресконференция служебният вицепремиер и министър на отбраната ген. Стефан Янев. Приемаме оперативната й част, но не можем да плащаме гориво, настаняване и други разходи на съюзническите ескадрили, стана ясно от неговите думи.

Документът е разработен под ръководството на бившия военен министър Николай Ненчев и внесен в НАТО от неговия заместник Димитър Кюмюрджиев. Взета е схемата при Балтийските републики, които се съгласяват с плащането още при влизането си в НАТО, по простата причина, че нямат военна авиация. Точно срещу този ангажимент воюва сегашният президент ген. Румен Радев, като командир на ВВС. Това бе и конкретната причина той да подаде рапорт за освобождаване от военна служба. Преди няколко дни Румен Радев отново заяви, че няма да допусне подобно заплащане.

Министър Янев е направил съответните постъпки чрез нашия представител в Монс контраадмирал Кирил Михайлов, който да информира съюзниците ни за нашата позиция по въпросната концепция. Повечето приемали с разбиране нашите проблеми, на този етап нещата не са уредени с Полша. Известно е, че поляците идваха миналото лято в авиобаза „Граф Игнатиево“ и  изненадаха ВВС с исканията си, които изискват сериозен финансов ресурс. Предстои съвместна охрана с италианските ВВС, за която, както стана ясно, няма да плащаме.

Съвместният Air Policing е бойна задача, при която отговорността е на българските ВВС, подчерта министърът. Ние я изпълняваме съвместно, уточни той, но решаващите действия са наши. Що се отнася до броя на изправните ни изтребители, министър Янев, който скоро бе в авиобазата каза, че на този етап разполагаме с необходимото за носене на бойно дежурство и летателна подготовка. От значение по-нататък ще бъде изпълнението на договора за доставката на двигатели и други резервни части за МиГ-29. Разговорът на министър Янев с руския посланик Анатолий Макаров показал, че договорът се изпълнява ритмично и първата доставка ще бъде през април.

Във връзка с изпълнението на инвестиционния проект за доставка на нов тип боен самолет, се чака 13 март, когато трябва да дойдат отговорите на запитванията до потенциалните доставчици. Подготовката по създаването на междуведомствения механизъм е извършена, каза министърът. 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404188
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930