Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2017 08:59 - Ще изядат ли новите пенсии увеличението на военните заплати?
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 275 Коментари: 0 Гласове:
0 Патриотите пипнаха сериозно програмата на ГЕРБ  за отбраната

Спирдон Спирдонов, в.Труд, 20.04.2017 т.

По всичко личи, че раздел „Отбрана” от огласените Приоритети за управление на „ГЕРБ-Обединени патриоти“ до 2021 г. е резултат от уникален компромис. Така са пострадали предизборните програми и на двете политически сили. Ако има губещ, то ще бъдат най-вече въоръжените сили.

Няма спор, че приоритетите са на основата на програмата на ГЕРБ за отбраната, която обаче е сериозно пипната от патриотите. Стигнало до отпадане на цял раздел, наречен „Най-ценният капитал в отбраната са хората”. В него формацията на Бойко Борисов обещаваше на избирателите да повиши заплатите и социалния статут на военнослужещите. Залогът за създаване на управляващо мнозинство обаче – вдигането на минималната пенсия, без значение на 300, 200 или 180 лв., най-вероятно ще изяде замисленото увеличаване на военните възнаграждения чрез изравняване на базата за формиране на минимално възнаграждение на военнослужещите с минималната работна заплата за страната. Не само подобен, но никакъв социален елемент няма в приоритетите за управление на отбраната през следващите четири години.

Интересен е резултатът и от сблъсъка на силното желание на обединените патриоти за въвеждане на наборна военна служба с категоричното несъгласие на ГЕРБ с такова решение. В приоритетите се е родил следният текст: „Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба”. Тоест отпадат ония пет учебни часа в девети и десети клас, в които се получават само знания за отбрана на страната, оцеляване и действия при кризи от военен характер, както и се запознават с мисиите и задачите на въоръжените сили. Преминава се към познатото отпреди повече от две десетилетия военно обучение, за което има достатъчно мотиви в днешната рискова среда за сигурност. Ако това може да се приеме като победа, донякъде за патриотите, то втората част на този приоритет говори за сериозно отстъпление от тяхна страна. Вярно е, че за доброволна военна служба те апелираха в предишния парламент с внесените от тях промени на законите за отбраната и въоръжените сили и за резерва. Това обаче не беше съкровеното им желание. На първо място, и то много упорито и емоционално, те настояваха за въвеждане на задължителна наборна военна служба. Дори бяха определили сроковете – 6 месеца за деца от мъжки пол. А за тези, които имат причини да не влязат в казармата, 12 месеца алтернативна гражданска служба. В името на коалиционната стабилност са се задоволили с военното обучение в училищата, което при нашата образователна система едва ли ще се случи до края на мандата, дори той да бъде и четири години.

Много сериозна е темата с подготовката на армията. Всъщност липсата на такава. Непроведените учения се разпределят така: две летателно-тактически учения поради недостиг на изправни летателни средства; две учения с формирования с ранг на батальон поради недостатъчна наличност на гориво-смазочни материали и стремеж за съхраняване на ресурса на специалната бойна техника; 10 тактически учения с кораби поради невъзможност за възстановяване на техническото състояние на материалната част; 12 учения с формирования с ранг на рота, като две от тях не са проведени поради недостатъчно осигурени гориво-смазочни материали, а 10 поради ангажименти на формированията по оказване на съдействие на МВР за охрана на държавната граница. Всичко това води до нарушаване на бойната подготовка.

Доста срамежливо в приоритетите стои въпросът за изпълнение на инвестиционните проекти за превъоръжаване на армията. Тук патриотите са се намесили много сериозно. По-паметливите помнят позицията на един от лидерите им, че „тръгваме да правим едни проекти в армията, които, честно казано, харчат едни немалко пари без необходимия ефект”. Депутатският огън беше насочен срещу проекта за двата кораба за Военноморските сили.

Не по-малък интерес представлява споразумението между ГЕРБ и обединените патриоти да направят преглед на организацията и дислокацията на въоръжените сили, включително и с оглед на охраната на държавната граница. Това е стара идея на патриотите. Те обаче я свързваха с наборната служба като втори начин за попълване на армията, което да даде възможност за пропорционално разпределение на въоръжените сили на територията на страната, в т.ч. и заради функциите им в борбата с тероризма. Разбира се, това е победа, но малка, на обединените патриоти. На избирателите си те обещаваха „Незабавно възстановяване на ракетните бази в Южна България”. Без да уточнят откъде ще вземат ракетите и комплексите за тяхното изстрелване.

Очевидно е, че с тези приоритети, които са по-скоро странен хибрид между две различни виждания за отбраната на страната, нещата няма да стигнат до добър край. Остава ни да разчитаме на по-мъдри решения.

От политиката в реалността

През миналата година са планирани 284, а са реализирани 258 учения. Не са проведни 26 (9,19%) от планираните учения с формирования от родовете и специални войски, става ясно от Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г., който предстои да бъде обсъден и приет от новоизбраните народни представители.
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 274706
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 78
Календар
«  Юни, 2018  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930