Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2017 21:01 - Гергьовденски ентусиазъм
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
0



 След политическото говорене чакаме резултати

В. Труд, 09.05.2017

Всеки ден – Гергьовден! За това трябва да мечтаят армейците. Както беше на тазгодишния 6 май. За една част от политиците, които все още не са се освободили от инерцията на предизборното време, щедрите обещания продължиха. Изведнъж стана ясно, че нестореното от 5-6 години ще стане набързо факт, което си заслужава аплодисментите на деполитизираната ни войска.

Премиерът Бойко Борисов избра социалните мрежи, за да поздрави воините и да им обещае, че „ще направи всичко възможно да живеят, да се готвят и да имат по-добър социален статус“. Най-сетне – след като двете предишни правителства, които оглавяваше, не можаха да разберат къде е болката на армията! И правиха всичко възможно, за да бъде нестабилна военната професия и точно поради това непривлекателна. Отежняваха режима за пенсиониране на военнослужещите, опитваха да отнемат от социални придобивки, като т.нар. 20 заплати и полагаемия годишен отпуск. И какво ли не още. От сегашните обещания на Бойко Борисов обаче, който само преди няколко дни седна за трети път на стола, т.е. на върха на изпълнителната власт, можем да съдим, че действително отливът от войници и офицери е заплашително голям. Ако продължава тази ситуация, в структурата на четвъртото правителство на Бойко Борисов, може и да няма военно министерство. Радостното, все пак, е, че вината е разбрана.

Новият министър на отбраната Красимир Каракачанов извади на празника картата за връщането на наборната военна служба и продължи да развива тази тематика от кандидатпрезидентската си кампания и членството си в комисията по отбрана в предишния парламент, което заглуши до голяма степен отзвука от стегнатия и впечатлил с много достойнства военен парад. Разбира се, с известна еволюция, като от задължителна военна служба, за каквато пледираше чрез законопроект, премина на доброволна. И за да бъде убедителен, обяви, че по-голямата част от обществото ни било на тази вълна. Дали е така, все още никой не е правил представително проучване. И дали ще се случи, след като по-големият коалиционен партньор – ГЕРБ, е на обратното мнение и се измъкна в общите приоритети за управление с въвеждане на военно обучение в училищата и доброволна военна служба. За първото по-старото поколение има представа, но второто звучи повече като необяснена все още утопия. А някои бяха останали с впечатлението, че поне този министър първо ще чува мнението на военната експертиза и след това ще говори. Като че ли това няма да се случи и по темата за новите изтребители, защото по думите на Каракачанов България не може да си позволи да купи скъпи самолети.

За подобен подход на политическо говорене и решаване, който народът нарича слагане на каруцата пред коня, предупреди президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев в словото си на Гергьовденския парад. Не ние, политиците, ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника и не ние ще рискуваме живота си на земята, в небето и в морето, а хората с пагони, заяви той. Впрочем в неговите думи нямаше Гергьовденски оптимизъм, със сигурност защото е стъпил здраво на земята, т.е. познава много добре хала на българския войник и неговата психика, който вече не вярва на гръмки обещания и не го топлят проекти с дългосрочни хоризонти, от които полза имат само политиците с оглед на мандата им.

Колко е бил прав президентът Радев, стана ясно още същия ден, когато неговият предшественик Росен Плевнелиев с гергьовденски ентусиазъм защитаваше необходимостта от закупуване на изтребители Ф-16, при положение че на първо място военната експертиза сложи „Грипен“. Бившият върховен главнокомандващ се опря на геополитическия аргумент и разкри пред народа, че въздушното пространство на източния и южния фланг на НАТО се охранява с американските изтребители. Със същия ентусиазъм също на 6 май, но 2013 г., той заяви, че предварителната фаза по закупуването на новите самолети може да приключи до три месеца. Времето показа, че са необходими не месеци, а години. И не се знае колко още, ако колелото на тази история отново се завърти отначало.

Нека да отдадем този ентусиазъм на празника и да приемем доброто в намеренията на новите стари управляващи. Все пак е жалко, че не всеки ден е Гергьовден.

Здраво на земята

За жалост през последните десетилетия ролята и значението на въоръжените ни сили бяха системно подценявани. Затова днес Българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно некомплектована, с нисък социален статут на воннослужещите, с липса на достатъчно средства за ефективна бойна подготовка, с остаряло и недобре поддържано въоръжение.

(Из празничното слово на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев на парада на 6 май 2017 г.)

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402898
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031