Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2017 23:39 - Каракачанов да пита Валентин Радев как се вдигат заплати
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 374 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  15.06.2017 г.

 Спирдон Спирдонов

Необходимо е увеличение на основните заплати на служителите на МВР още през тази година. С колко? Ще се решава допълнително. Говори се за 15-20 процента. Новината е от извънредното заседание на Съвета за социално партньорство на вътрешното министерство. Така новият вътрешен министър Валентин Радев започва да изпълнява намеренията си в диалог със социалните партньори.

В армията отдавна очакват такава новина от Министерството на отбраната. Добре е Красимир Кара

Каракачанов да пита Валентин Радев как се вдигат заплати

качанов да попита Валентин Радев как се решават тези въпроси. Крайно време е новият министър на отбраната да спре да се запознава с армията и да предприеме конкретни стъпки, за да не оредее още повече строят на войската ни. И да се откаже от обяснения от рода на колкото в по-голяма мизерия служи българският войник, толкова по-голям герой е. Добре е, че се срамува от ниското заплащане на военнослужещите, но това далеч не е достатъчно.

Получава се така, че МВР отново излиза напред по отношение на възнагражденията на служителите. И това не е за първи път. Цяла година трябваше на предишното управление, за да промени Закона за отбраната и Въоръжените сили и изравни формулата за изчисление на възнагражденията на военните и полицаите. Сега, по изявленията на министър Каракачанов, нещата може да се случат с бюджета за следващата година. За целта МО е поискало 300 млн. лв. повече. Ще стане ли? Засега няма консенсус, призна шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Това би могло да се приема и като сигнал за позицията на ГЕРБ по този въпрос.

От 1 януари т.г. Законът за отбраната и Въоръжените сили дава пълните права на министъра на отбраната да определя размера на основните месечни възнаграждения на военнослужещите. Вече няма нужда от санкция на правителството, както беше преди. Така че решението е в ръцете на Красимир Каракачанов. Аналогичен е и Законът за МВР, от което най-вероятно ще се възползва Валентин Радев, както става ясно от резултатите от извънредното заседание на Съвета за социално партньорство.

Известно е, че основното задължение на министъра на отбраната е финансовото и материално осигуряване на войската. Останалото е отговорност на командирите и щабовете. Дай им парите и тогава взискай, ако има например, частично изпълнение на задълженията. Примиряването с недоимъка и повтарянето на обяснението, че от години на армията се е гледало, като на доведено дете, не помага на никого. По-скоро прилича на поведението на някои предшественици на министър Каракачанов. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403899
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930