Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2017 21:00 - С тежка програма в отбраната започва новата парламентарната сесия
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 299 Коментари: 0 Гласове:
0



 От решенията на депутатите през следващите четири месеца зависи какви Въоръжени сили ще имаме.

Очертава се изключително натоварена и напрегната програма през есенната сесия на Народното събрние по въпросите на националната сигурност и отбраната. Голямата част от решенията ще минават първо през Комисията по отбраната с председател ген. Константин Попов.

Депутатите ще трябва да си довършат работата по гласуваните на първо четене поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Те опират до статута на постоянния секретар на отбраната и как и кога да бъдат заслушвани в комисията офицери, които са номинирани за висши военни звания. С окончателното приемане на проекта ще с изчисти званието комодор“ от военното ни законодателство.

На 29 и 31 август последователно в деловодството на парламента постъпиха Годишният доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 г. и Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2016 г. Вторият е разпределен единствено в Комисията по отбрана.    

Временната комисия за проучване на процедурата по избор на многофункционален боен самолет с предсдател Емил Христов ще трябва да завърши своята работа до края на септември. Тя вече изслуша бившите министри на отбраната Аню Ангелов, Ангел Найденов, Николай Ненчев и Тодор Тагарев. На първото си септемврийско заседание ще изслуша бившия заместник-министър на отбраната Иван Иванов и ще се запознае със становището на проф. д-р Венелин Георгиев във връзка с промените на методиката по избора на самолета. След това ще трябва да чуе мнението и на военните експерти, които са работили по подготовката на документите.  

Комисията по отбрана, съответно парламентът, е в очакване на поне още три изключително важни за по-нататъшното развитие на Въоръжените ни сили документа. Първият е докладът на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, с който той предлага да се стартира проектът за модернизация на Сухопътни войски и да се гласува нова схема за разсрочено плащане на самолетите и корабите. Вторият е проектът на бюджет за следващата година. Третият – актуализирана и усъвършенствана Стратегия за национална сигурност, както се договориха политическите сили на Консултативния съвет за национална сигурност при президента ген. Румен Радев на 30 май т.г.  От бюджета зависи изпълнението на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., а от стратегията – запазване или промяна на визията и мисиите на Въоръжените ни сили.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403760
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930