Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2017 19:29 - Влязоха в сила новите изисквания към постоянния секретар на отбраната
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 220 Коментари: 0 Гласове:
0



 Последните поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили са публикувани в Държавен вестник. Вече е ясно кои са изискванията за назначаване на постоянен секретар на отбраната. В сила е и законовата регламентация офицерите, след удостояване с висше военно звание с указ на президента на републиката, да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.

Записано е, че постоянният секретар на отбраната е най-висшият държавен служител в Министерството на отбраната. За постоянен секретар на отбраната се назначава държавен служител, който:

1. има професионален опит не по-малко от 8 години и четвърти старши ранг като държавен служител;

2. е изпълнявал ръководна длъжност в държавната администрация не по-малко от три години, от които не по-малко от една година в Министерството на отбраната;

3. е получил по-висока годишна оценка на изпълнението на длъжността при годишното оценяване в годината, предхождаща подбора, в сравнение с останалите кандидати и по отношение на него е изтекъл едногодишният срок за изпитване.

(3) Постоянният секретар на отбраната се назначава от министъра на отбраната, съгласувано с министър-председателя, след подбор за срок от 4 години, който изтича преди придобиване от служителя на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

(4) Редът за извършване на подбора се определя със заповед на министъра на отбраната.

(5) Подборът на кандидатите се извършва от комисия в състав най-малко от трима членове с председател заместник-министър на отбраната. Комисията завършва своята работа с доклад до министъра на отбраната с мотивирано предложение. При утвърждаване на доклада на комисията министърът на отбраната изпраща предложението за назначаване на постоянен секретар на отбраната за съгласуване от министър-председателя.

(6) Постоянният секретар на отбраната има всички права по служебно правоотношение.

(7) За неуредените случаи по отношение статута на постоянния секретар на отбраната се прилага Законът за държавния служител.“

Правоотношението с постоянния секретар на отбраната се прекратява от министъра на отбраната съгласувано с министър-председателя при условията и по реда на Закона за държавния служител.“

 В сила е и законовата регламентация офицерите, след удостояване с висше военно звание с указ на президента на републиката, да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404435
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930