Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2017 22:54 - Не използвайте армията за политически цели!
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 345 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Обстоятелствата изискват вземането на категорични решения и тяхното ускорено прилагане на практика, се посочва в позиция на Атлантическия съвет по повод на случай в авиобаза „Граф Игнатиево“

 ПОЗИЦИЯ

на Атлантическия съвет на България

относно събитията в Трета авиационна база „Граф Игнатиево“

26.10.2017 г.

 Отказът за провеждане на планираната летателна подготовка в Трета авиационна база „Граф Игнатиево“ на 24.10.2017 г., „поради психологическа неувереност на част от летателния състав“ в резултат на недостатъчни летателни часове и поради съмнения в техническата изправност на двигателите, ремонтирани от РСК „МиГ“, както и на липса на нужни гориво-смазочни материали, не е изолиран скандал и не е прецедент. Той е в потвърждение на скорошните констатации на Атлантическия съвет на България за критичното състояние на българските въоръжени сили и налага спешни решителни действия от страна на правителството и парламента. В същото време, превръщането на проблемите на Българската армия в арена на политически сблъсъци за получаване на политически и/или корпоративни дивиденти е проява на пълна безотговорност относно националната сигурност на страната и ерозира военния професионализъм и военната дисциплина.

Отново се налага да подчертаем, че обстоятелствата изискват вземането на категорични решения и тяхното ускорено прилагане на практика:

  • Използване на всички възможности за получаване на съюзна помощ от НАТО за гарантиране на националния въздушен суверенитет, включително чрез постоянно базиране на военновъздушни сили на наши съюзници от Алианса, с адекватна наземна поддръжка на територията на Република България.
  • Незабавно рестартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет и изграждане на всички необходими оперативно съвместими способности за бойна поддръжка и осигуряване, които да позволят надеждно изпълнение на задачите по гарантиране на въздушния суверенитет на страната в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана и постигането на пълна оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса.
  • Активно участие и използване на възможностите, произтичащи от създаването на групата за сътрудничество „Букурещ 9“ на страните в НАТО, бивши членки на Варшавския договор.
  • Утвърждаване на строг график за извеждане от въоръжение на съветските оръжейни системи след приключване на проекта за доставка на нов боен самолет.
  • Категорично не приемаме противопоставянето на професионалните военнослужещи на други категории граждани и съмнения в лоялността и професионализма на Българската армия.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404327
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930