Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2017 15:13 - Започнаха ли политическите спекулации със случай в авиобаза Граф Игнатиево?
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 272 Коментари: 0 Гласове:
1



 Вицепремиерът Валери Симеонов иска уволнения в авиобаза Граф Игнатиево. Дори не е съгласен с прокуратурата, че престъпление няма. Другият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов прогнозира преди това, че този случай ще бъде повод са политически спекулации. И позна.

Валери Симеонов: Трябваше да има санкционирани за случилото се в авиобаза "Граф Игнатиево"

За случилото се в авиобаза "Граф Игнатиево" трябваше да има санкционирани, заяви в Пловдив вицепремиерът Валери Симеонов, съобщава БНР. Той подчерта, че прави коментара си като представител на по-старото поколение от Българската армия. Симеонов уточни, че не е съгласен с позицията на прокуратурата, която вече съобщи, че няма да разследва отказа на пилотите да извършат планирани учебни полети: „Там трябваше да има уволнени хора. Аз съм от семейство на военен, във военни градове съм израсъл и не мога даже да си помисля, че военен - независимо дали е летец, танкист или пехотинец, ще откаже да изпълни военния си дълг, независимо дали е в мирно, или е във военно време, защото бил неразположен. Също така мога да кажа, че не споделям и констатацията на прокуратурата. Военните са за това - да си изпълняват военния дълг. Затова те се подчиняват на едни по-особени закони, които се наричат устави и точно затова в тези устави и в законите за военната служба са предвидени много сериозни санкции, защото има едно понятие "измяна на Родината"... За мен поведението на хора, които получават заплати, за да си вършат работата и да защитават небето на България, това си е престъпление. Не мисля, че трябва да се остави без последствия това.“

Красимир Кракачанов: Повод за политически спекулации

„Не приемам приказки за стачки и бунтове. Армията не е детска градина и никой, било в авиацията или в другите видове въоръжени сили, не си е помислил за подобни действия“, заяви министър Каракачанов. Той отбеляза, че този повод ще се използва за политически спекулации, но „това, което ръководството на Министерството на отбраната ще продължава да прави е гарантиране на летателната годност на самолетите, като човешкият живот е преди всичко“.

Бригаден генерал Иван Лалов: Летателният състав не прави бунт

Командирът на 3-а авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов заяви, че той и колегите му категорично се дистанцират от думи като „бунт“. „Летателният състав не прави бунт. Летателният състав е в правото си, всеки един пилот, когато смята, че не е уверен в изпълнението на задачата, да докладва на командира си и да се откаже от изпълнението на тази задача. Тъй като ние провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война, така се случи, че в този ден летателен състав, който участваше в планираната дневна смяна почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва, и се отказахме да провеждаме полети. Това са правилата в авиацията. Иначе хората излитат и понякога не се връщат“, допълни той.

Прокуратурата: Няма данни за престъпление

Личният състав на авиобазата "Граф Игнатиево" е изпълнявал задачите си. Няма данни за откази те да се изпълняват, както и за „бунт“ на летателния и технически състав. Това е изводът от проверка на прокуратурата заради сигналите за възникнало напрежение сред летателния състав на авиобазата. Военноокръжният прокурор на Пловдив е получил от Регионална служба „Военна полиция“ - Пловдив докладна записка на 24 октомври 2017 г. относно извършена проверка във Военното формирование. Материалите от проверката са докладвани на Военно-апелативния прокурор и на главния прокурор. До този момент не са установени каквито и да е данни за престъпление и следователно няма основание за осъществяване на правомощията на Военната прокуратура.

Припомняме, че част от пилотите в "Граф Игнатиево" са проявили неувереност за извършване на полети, свързана преди всичко, според тяхната оценка, на недостатъчна тренировка и недостатъчно летателни часове. Това стана ясно от думите на  зам.-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов след края на правителственото заседание. Ръководството на Министерство на отбраната прави всичко възможно да поддържа самолетите МиГ 29 в летателна годност, която да позволява воденето на нормална тренировъчна дейност, така и носенето на дежурство по air policing. Получени са 10 двигателя по договора с РСК-МИГ, от които 4 нови и 6 отремонтирани, увери замстник-миинистърът.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404374
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930