Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2017 20:27 - В Пазарджик отбелязаха приноса на ген. Молхов за развитието на армията
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 466 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов бе връчена награда на участничката във Втората световна война Атанаска Балева

В голямата зала на Военен клуб – Пазарджик,  се събраха офицери и сержанти от запаса и резерва, ветерани от войните, техни близки и приятели, за да обсъдят второто допълнено издание на книгата „Спомени за генерал Молхов“. Организатори на проявата бяха Общинският съвет  на СОСЗР и Областният съвет на СВВБ. Председателят на общинската организация на  СОСЗР Пазарджик подполковник от запаса Калпаков запозна присъстващите с биографията на бележития военен ръководител , заместник - началник на ГЩ на БНА , а по-късно и заместник - председател на ЦС на СВВБ, изтъкнатия новатор във военното строителство на БНА  генерал - лейтенант Яков Йосифов Молхов.

Председателят на Областният съвет на ветераните от войните в Пазарджик Петко Генуров изрази признателността на ветераните и припомни младежкия ентусиазъм и героизъм на участниците в съпротивата и доброволци във Втората световна война, един от които беше и Яков Молхов. Използвайки случая, той покани началника на Военно окръжие Пазарджик  подполковник Колегов да прочете заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и да връчи награда на участничката във войната Атанаска Балева.         

За участието в  сраженията при Стражин и Страцин през Втората световна война, случки и събития от живота на генерала свързани с военни учения, срещи, посещения в чужбина, някои от които не са отразени във сборника, разказа  сина му д.и.н. Валери Молхов. Прочетоха се и  спомени на генерал Ачев  за дейността на ген. Молхов  в БНА , планиращите и финансиращи органи на държавата,  свързани с отбраната по онова време. Второто издание на книгата беше илюстрирано в залата с кратък филм за бойните действия на БА през Отечествената война и видео материали от живота на генерала.

Спомени за дейността на заместник - началника на Генералният щаб, за отбранителната политика на държавното ръководство, военната реформа, автоматизираните системи за управление на войските и националната сигурност сподели  полковник от запаса  д-р Димитър Гилин.

Детайлно изложение за книгата направи подполковник от запаса Стойчо Умурски и сравни състоянието на армията сега с възможностите на БНА  преди години. В изказването си изрази своето безпокойство от сериозните проблеми във въоръжените сили и обществото ни.

 В своето емоционално  слово майорот запаса Минка Илиева, член на творчески клуб към СОСЗР в Пазарджик благодари на Валери Молхов за това, че припомня в книгата си заслугите  на по-старото поколение военнослужещи  и сподели своите впечатления от написаното.

Членът на ИБ на Централния управителен съвет и председател на Софийската градска организация на СВВБ Любен Ризов поздрави организаторите за съдържателната проява и сподели свои впечатления от дейността на генерал Молхов в Съюза на ветераните.

След официалната част, в непринудена обстановка   присъстващите  разговаряха за историческата диря във военната  наука оставена от ген. Яков Молхов, постиженията на нашата армия  за защита на Отечеството  и днешните  възможности на БА.

Димитър Шулев

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403873
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930