Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2017 23:45 - МО облекчава процедурата за матeриално подпомагане
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 703 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Включват курсантите в Наредбата за условията и реда за материално подпомагане в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Спирдон Спирдонов

Към правоимащите – военнослужещи, пенсионирани военнослужещи, военноинвалиди и военнопострадали, ветерани от войните и цивилни служители ще се включат и курсанти, обучаващи се за нуждите на МО. Това става ясно от проект за изменение и допълнение на наредбата, който постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев  предлага с докладна записка на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

В проекта се предлагат промени, се посочва в мотивите, произтичащи от Решение № 338 на Министерския съвет от 23 юни 2017 г. за приемане на мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител. В тази връзка три от документите, посочени в наредбата ще се изискват от съответните ведомствени структури по служебен път, което би довело до значително намаляване на административната тежест върху нуждаещите се от помощи лица.

Комисията по материално подпомагане по служебен ред ще изисква от Общинската администрация и НОИ следните документи: удостоверение за сключен граждански брак – за лица родени след 01 януари 1984 г.; удостоверение за семейно положение; удостоверение за семейно положение съпруг/съпруга и деца; удостоверение образец УП-7 за размер и вид на пенсия/пенсии и добавка/добавки; удостоверение образец УП-8 за доход от пенсия/пенсии и добавка/добавки. При необходимост може да се изисква и допълнителна информация по служебен ред, се отбелязва в проекта.

„Към заявлението-декларация се прилагат следните документи в зависимост от вида на исканото материално подпомагане:

1. документи за удостоверяване на декларираните в заявлението-декларация доходи на семейството за предходните шест месеца от:

 а) трудови правоотношения и/или приравнени на тях правоотношения;

б) извършване на услуги с личен труд;

в) дейности в областта на селското, горското и водното стопанство;

г) стипендии;

2. удостоверение за граждански брак;

3. удостоверение за раждане на дете;

4. бракоразводно решение;

 5. препис-извлечение от акт за смърт;

6. решение за лечение в чужбина на Централната комисия за лечение в чужбина при Министерството на здравеопазването;

7. разпореждане за пенсиониране от териториално поделение на Националния осигурителен институт;

8. решение за лечение в чужбина по реда на чл. 36 от Закона за здравното осигуряване;

9. експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК) или медицинско удостоверение от военномедицинска комисия;

10. документ за регистрация като безработен от Агенцията по заетостта;

11. копие от книжка на военноинвалид или на военнопострадал;

12. удостоверение за ветеран от войните;

13. удостоверение за семейно положение и родствени връзки.

(2) Към заявлението лицата по чл. 12 (Б.р. - При смърт на военноинвалид или военнопострадал по смисъла на чл. 4, т. 1 и 4 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите на наследниците се отпуска еднократна целева помощ за погребение в размер 500 лв.) прилагат копие от акт за смърт на военноинвалида или на военнопострадалия по чл. 4, т. 1 и 4 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, удостоверение за наследници, копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, удостоверение за обстоятелствата, при които е загинал военнослужещият, копие от книжка на военноинвалид или военнопострадал.

 (3) При необходимост може да се изисква и допълнителна информация по служебен ред.“

Още една промяна: „Лицата по чл. 2 (Б.р. - военнослужещи, пенсионирани военнослужещи, военноинвалиди и военнопострадали, ветерани от войните, цивилни служители и курсанти, обучаващи се за нуждите на МО), които имат разрешение за лечение в чужбина от Министерството на здравеопазването, могат да получат еднократна помощ за медицински услуги, паспортни такси и визи, пътни разноски, застраховки "Злополука" и лични нужди за тях, ако и доколкото тези разходи не се възстановяват при условията и реда на чл. 36 от Закона за здравното осигуряване.“

 image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404516
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930