Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2017 17:16 - Около 70 лв. повече към заплатите за войниците и сержантите и около 90 лв. – за офицерите
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 661 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Според МО разходите за отбрана през следващата година ще бъдат 1, 53 процента от БВП, т.е. с 0, 017 на сто повече в сравнение с тази, а според Министерството на финансите -  процентът е 1, 55.

Увеличението на бюджета за отбрана за следващата година ще даде възможност месечните възнаграждения на войниците и сержантите да нарастнат с около 70 лв., а на офицерите – с  около 90 лв. Това стана ясно на днешното заседание на Комисията по отбрана, която подкрепи предложения от правителството проект на бюджет. Против бяха депутатите от „БСП за България” и ДПС. Те настояват на Въоръжените сили да се дадат повече пари и ще направят своите предложения между двете четения.

Проектът бе представен от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков. Формулата за повишаване на заплатите се разработва от работна група под ръководството на постоянния секретар на отбраната Антон Ластарджиев. Според него ще се търси и по-голяма разлика между заплатите за званията. Сега например между редника и ефрейтора тя е един лев. В бъдеще, което ще изисква промяна и на Закона за отбраната и Въоръжените сили, ще се мисли за определяне на възнагражденията на основата на звание и длъжност, а не, както е сега, само за звание.  Предполага се, че така ще се постигне по-голяма справедливост във връзка с натоварванията и отговорността на военнослужещите.

В следващия бюджет базата за определяне на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите остава 380 лв. От министерството, каза г-н Ластарджиев, е било предложено да се увеличи поне на 460 лв., каквато е минималната работна заплата през тази година, макар че от 1 януари 2018 г. тя ще стане 510 лв., но сумата се оказала доста голяма, за да може да бъде осигурена.

Общо средствата за възнаграждения са увеличени с 10, 22 процента, каза заместник-министър Величков. Според него разходите за отбрана през следващата година ще бъдат 1, 53 процента от БВП, т.е. с 0, 017 на сто повече в сравнение с тази година. Маруся Гърбачева от Министерството на финансите уточни, че процентът е 1, 55. За уточнение трябва да се знае, че при разчетите на този относителен дял се включват разходите за отбрана не само в бюджета на МО, но и в централния бюджет, които са основно за двата модернизационни проекта за ВВС и ВМС.

За бойните машини на пехотата не са предвидени средства, защото проектът все още не е излязъл от Министерството на отбраната. За това министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще предложи разсрочване на плащанията за новия изтребител, за да има пари за стартиране на проекта на Сухопътни войски. Възможно е, според заместник-министъра, още през декември да се сключи договор за патрулните кораби. Освен това, 26 млн. лв. ще бъдат изразходвани за ремонт на МиГ-29, като скоро се очаква работната група от РСК „МиГ” да дойде за обследване на 15 самолета, след което да се сключи и договор с перспектива да прерасне в проект за модернизация.

С увеличените 113 млн. лв. в бюджета на Министерството на отбраната ще се търси и намаляване на големия некомплект от личен състав. Предвижда се през следващата година да бъдат назначени още 1300 военнослужещи. Според началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, този проблем ще се реши трудно, защото от години бюджетът не се планира на основата на щатния състав на формированията. Ниското заплащане води до факта, че в последния конкурс за набиране на войници за 3 места е имало един кандидат.   




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402816
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031