Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2012 16:49 - Нужно е използване на целия експертен потенциал в борбата с тероризма
Автор: spirdon Категория: Новини   
Прочетен: 1345 Коментари: 0 Гласове:
0



Не бива държавата да монопилизира борбата с тероризма. Необходимо е институциите да използват целия експертен потенциал в тази сфера, включително и този на гражданското общество. Това е един от изводите на проведената днес в ЦВК конференция на тема „Международният тероризъм и България – позиции на гражданското общество”.

Проявата бе организирана от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), Национална асоциация „Сигурност (НАС), Асоциацията на разузнавачите от запаса  (АРЗ), Националният антитерористичен и антикриминален фронт (НААФ) и Фондация „Левски”.

Участниците в конференцията приеха, че обществото и държавата не са достатъчно готови да посрещнат предизвикателствата от терористични заплахи. В тази връзка те се обединиха около няколко предложения. Според тях България, изпълнявайки добросъвестно ангажиментите си към НАТО и ЕС, трябва да бъде по-активна и балансирана в изграждането на собствена позиция в областта на външната и вътрешна политика за сигурност, спазвайки конституционните права на българските граждани.

Налага се актуализиране на Стратегията за национална сигурност на Република България и Плана за борба с тероризма, за да бъдат в съответствие с променената среда за сигурност и новите вътрешни и външни заплахи  за националната сигурностт. Посочена бе необходимостта от комплексен подход, за да се дефинират целите и задачите на на организационните структури на специалните служби.

Посочено бе, че Министерският съвет трябва да договори нови програми, финансирани от фондовете на Европейския съюз за обучение на държавните служители от системата на сигурността; включването на структурите за корпоративна сигурност и неправителствени организации към системата за сигурност на Република България и провеждане на обучение от компетентни специалисти; ообучение на населението за управление и реакции по време на кризи.

В Консултативния съвет за национална сигурност към президента на Република България и Съвета по сигурността към Министерски съвет да бъдат включени представители на родолюбиви неправителствени организации, доказали във времето своята лоялност към България, включващи изявени експерти в областта на сигурността, бе общото мнение на участниците в конференцията. Във връзка с това бе преценено, че в проекта на закон за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност се налага да бъде заложен текст, който да задължава Съвета за сигурност към Министерския съвет да осъществява координация и взаимодействие с неправителствените организации и използване на техния опит и потенция. Към вицепремиера и министър на вътрешните работи да се формира експертен съвет от представители на неправителствените организации в сферата на сигурността, е другото предложение на представителите на гражданското общество. Според тях противодействието на тероризма трябва да се регламентира в НК, НПК и други закони и в съответветинет подзаконови актове.

Участниците в конференцията се обединиха около идеята за изграждането на паметник на жертвите от терористични актове в Република България.

В разискванията се включиха генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, полковник от резерва Чавдар Петров, проф. д-р Йордан Начев, проф. д-р Тодор Трифонов, доц. д-р Румен Стефанов, поф. д-р Николай Слатински, главен комисар от резерва Слави Райков, генерал-лейтенат от резерва Кирчо Киров, посланик Любомир Шопов, генерал-майор от резерва Пламевн Студенков, бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов, полковник от резерва Йордан Шишков, полковник от запаса Асен Георгиев, полковник от запаса Горан Симеонов, генерал-майор от запаса Петко Ангелов, генерал-майор от запаса Иван Иванов, Славчо Велков, полковник от запаса Атанас Кременлиев, Людмил Селановски, Стефан Стефанов, полковник от запаса Юли Георгиев, полковник от запаса Тихомир Стойчев, професор Асен Пейчев, доцент Ангел Иванов, подполковник от резерва Николай Цапрев, полковник от резерва Николай Иванов, полковник от резерва Пандели Бозаджиев, полковник от резерва Тодор Ников и др.

 

 

 



Тагове:   две,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402759
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031