Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2013 21:37 - Ще се изправи ли Стара Загора срещу Министерството на отбраната?
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0




Създава се прецедент в България. Местната общественост да определя съдбата на обекти с национално значение.  Десетилетната сага около военния полигон „Змейово” продължава с нова сила. Този път водачи на групи и представители на политически партии в Общинския съвет на Стара Загора се солидаризираха, че е нужен местен референдум за армейското съоръжение. Очертават се два варианта за въпроса при допитването: „Да бъде ли закрит полигон „Змейово“? и „Да бъде ли наложен едногодишен мораториум върху дейността на полигон „Змейово“.

Преди десет години

Борбата на местната общественост срещу полигона, като замърсител на въздуха, започна от лятото на 2002 г. Диалогът тогава с Министерството на отбраната търсеше намирането на алтернативни методи за унищожаване на ракетите СС-23, „Скъд” и „”Фрог”. Създадена бе специално за случая междуведомствена експертна група. Процесът завърши на 20 октомври 2002 г., когато споменатите ракетни комплекси вече не съществуваха. Изводът на властта бе, че преодоляването на това предизвикателство е доказало „зрелостта на обществените отношения, израстването на българското гражданско общество и готовността на институциите за диалогичност по всички важни и чувствителни въпроси.” Не цялата старозагорска общественост обаче беше на същото мнение. Остана разбирането, че полигонът е само един от замърсителите на въздуха, който дишат старозагорци.

Новите съмнения на местните хора се свързват с утилизацията на боеприпаси. Само преди няколко дни в отговор на въпроси на депутати министърът на отбраната отрече обвиненията. Няма отклонения от нормите за състоянието на атмосферния въздух, заяви Аню Ангелов от парламентарната трибуна. Според него няма никакво основание полигонът да бъде смятан за причина за обгазяването на Стара Загора.

Аргументите на властта

Има създадена специална страница към сайта на Министерството на отбраната, където всеки един може да се информира ден по ден какви стрелби и изпитания, и с какво въоръжение и с какви боеприпаси се извършват. На полигона има инсталирани две видеокамери, които предават в реално време площадката за извършване на тези изпитания. Ежедневно се публикуват данните за нивата на серен диоксид, азотен оксид и диоксид, циановодород, хлор, фосген и финни прахови частици, измерени на територията на полигона. Тези данни могат да бъдат сравнени във всеки един момент с показателите, измерени от РИОСВ – Стара Загора.

Министерството на отбраната има сключен договор с Института за космически изследвания на БАН за екологично мониторингово изследване в района на полигон „Змейово” на базата на спътникови данни. Не на последно място на полигона бе назначен обществен наблюдател, представител на гражданските организации в Стара Загора, който има  непрекъснат достъп 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата до съоръжението. Такъв достъп имат и кметът на Стара Загора, селски кметове, кметски наместници, общински съветници, които по всяко време могат да дойдат на портала и да бъдат допуснати да наблюдават  какво се извършва на този полигон. В рамките на област Стара Загора не са извършвани нито унищожаване, нито утилизация на бойни припаси, е категоричен министърът на отбраната.

Референдумът

Специално заседание на Общинския съвет, на което да бъде взето решение за местния референдум, трябва да се проведе до 30 дни след внасянето на предложението. На него ще се определят дата за допитването и механизмът за провеждането му. Самият референдум може да се проведе не по-рано от 45 дни и не по-късно от 60 дни след приемането на решението за него. За уточняването на въпроса (въпросите) за референдума ще бъде създадена работна група от общински съветници. Предложен е срок за работата до 10 февруари, но поради желанието да се вземе мнението и на другите общини, граничещи с полигон „Змейово“ – Чирпан, Казанлък и Павел баня, този срок може да претърпи корекция.

Този местен референдум ще бъде прецедент в нашата история. Досега не е имало допитване за бъдещето на военно поделение. Неговият резултат може да създаде практика местната общественост да решава съдбата на обекти с национално значение. Защото „Змейово” е точно такъв.  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402820
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031