Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2013 22:28 - СЛЕД ДАНС ИДВА РЕД НА РАЗУЗНАВАНИЯТА
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1467 Коментари: 0 Гласове:
2



 Смяната на шефовете на НРС и Служба „Военнa информация - МО била логична, но се чакало приемането на законите

 

Смяната на председателя на ДАНС щяла да доведе до верижна реакция от кадрови промени. Очаква се например да проработи логиката за нови назначения на върха на Националната разузнавателна служба и в Служба „Военна информация” на МО, смятат запознати с тенденциите.

За директорското място на Служба „Военна информация” – МО, се обсъждали номинациите на действащ генерал, генерал от резерва, действащ полковник и полковник от резерва. Все пак промените щели да станат след приемането на закона за военното разузнаване, който е в парламента. Неговите текстове са писани от предишните управляващи, което предполага, че ще бъдат преразгледани. Номинирането на кандидатите обаче започнало дни преди Бойко Борисов да подаде оставка. По това време законопроектът бе гласуван на първо четене в предишния парламент.

Бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов отрече да са водени разговори с него. Той бе заместник-директор на Служба „Военна информация” до 2010 г. Генералът обаче беше категоричен, че министърът на отбраната Ангел Найденов не е лишен от възможността да избира сред не малък кръг от професионални кадри. Известно е, че ако директорът е цивилен служител, той се назначава със заповед на министъра на отбраната. Президентът издава указ, ако длъжността се заеме от офицер с висше военно звание. Бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов бе склонен само да заяви своето мнение, че службата трябва да остане в рамките на Министерството на отбраната.

Внесеният още в предишния парламент проект на закон предполага преобразуване на Националната разузнавателна служба в Държавна агенция „Разузнаване” (ДАР), което налага избор на председател.Сменя се и подчинеността на службата – от президента на изпълнителната власт. Сегашният вариант на законопроекта обаче изисква председателят на ДАР да се назначава с указ на президента. Процедурата е по-различна в сравнение с избора и назначаването на шеф на ДАНС. Предложението е на правителството, но крайната дума е на държавния глава. Докато при ДАНС право на последна санкция има парламентът, както се случи с избора на Делян Пеевски в петък.

За необходимостта от приемането на пакет от закони в сектор „Сигурност”, с които да се направят необходимите реформи, има политически консенсус. Президентът Росен Плевнелиев, като един от инициаторите, също се включва в това съгласие. Депутатите от ПГ на ГЕРБ внесоха в 42-то Народно събрание четирите проекта, които бяха гласувани на първо четене от предишния парламент. Сега обаче процедурата трябва да започне отново. На този етап тя се бави и поради липса на специализирани комисии. Все още ръководството и съставът им не са гласувани в пленарна зала. Вече е ясно, че в това Народно събрание ще има постоянни комисии по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред. Законите трябва да минат през тях. Назначенията обаче ще са на министъра на отбраната – за военното разузнаване и на премиера – за ДАР, но с указ на президента. Очаква се Росен Плевнелиев да заяви своята позиция и за тях на свиканото от него в четвъртък заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402880
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031