Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2013 23:29 - Ангел Найденов: Бойната ни техника е в плачевно състояние
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 638 Коментари: 0 Гласове:
1



 Парламентът не прие доклада на ГЕРБ за отбраната и Въоръжените сили през 2012 г.

Народното събрание отхвърли внесения от Министерския съвет проект за решение за приемане на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2012 г. Това бе становището и на Комисията по отбрана, заявено от нейния председател Янко Янков (ДПС).

Докладът бе подготвен в последните дни от министъра на отбраната в правителството на ГЕРБ Аню Ангелов и неговия екип. Той бе преработен по-късно и приет от служебното правителство.

Министърът на отбраната Ангел Найденов също изрази мнение, че докладът не отразява истинското състояние на нещата в армията. Четиригодишното управление на ГЕРБ са загубено време за българските Въоръжени сили, каза още той от парламентарната трибуна.

Изводите в края на този доклад не кореспондират с реалното състояние на отбранителната система и на Българската армия, заяви министър Найденов.Характерен момент в доклада е премълчаването на проблемите и липсата на мерки за тяхното преодоляване, каза той и добави, че напълно подкрепя предложението за решение на парламентарната комисия по отбрана и го определи за основателно и логично. По думите му никъде в доклада не е отразено плачевното състояние, в което се намира бойната техника. Практически са спрени всички проекти за модернизация на въоръжените сили, добави Найденов. Има нарушен баланс между гражданската и военна експертиза, подценяване и игнориране на професионалната военна експертиза.

В доклада няма и изречение за състоянието на отбранителната система, подчерта министърът. Според анализа през 2012 г. са изпълнени 25 специални задачи за нуждите на дирекция “Правителствен протокол” на МС, от които 24- с хеликоптер “Кугър” и една -със самолет “Спартан”. Изпълнени са 4 специални задачи за МВР, от които 3 със самолет “Пилатус 12″, една- със самолет “Спартан”. Това са общо 66 летателни часа, което по най-скромните оценки е равно на 350 000 лв. Реалната цена е над 700 000 лв., уточни министърът.

Ангел Найденов заяви, че вече са изготвени законодателни промени за отмяна на пенсионната реформа в армията, въведена от предишното управление. Според него предприетата пенсионна реформа и поредицата антисоциални решения на предишното управление са довели до демотивация на личния състав, несигурност за кадровото развитие на военнослужещите, до опасения за нови съкращения и до крайна сметка – много непопълнени щатове в армията.

Министърът посочи пред депутатите, че ще сезира прокуратурата за съмнения в обективността на дейността на ръководството на дирекция «Инвестиции в отбраната» на МО и ще поиска отстраняване на ръководството й до приключване на проверката и разследванията. Вече било образувано досъдебно производство за качеството на униформите и доставените обувки за контингентите в Афганистан. Той каза, че е отстранен изпълнителният директор на Агенция «Военни клубове и военно-почивно дело» и там тече разгърната проверка от страна на Военна полиция, на Инспектората на МО и на звеното за вътрешен одит.

По време на провелото се обсъждане в комисията се изказали народните представители Спас Панчев, Венцислав Лаков, Борис Цветков и Янко Янков. Дадена била висока оценка на експертната част на доклада. Като цяло народните представители изразили становища, че експертизата на отбранителния сектор е на високо ниво, но наред с това, са зададени въпроси и отправени критични бележки по редица от данните и политическите изводи в доклада.

Сред основните теми на дискусията са неизпълнението на предвидения ангажимент за размера на средствата за отбрана като дял от Брутния вътрешен продукт на страната, определени недостатъци на Плана за развитие на въоръжените сили, промените в условията за пенсиониране и отражението им върху състоянието на българската армия, логистичното осигуряване, състоянието на техниката, въоръженията, екипировката на военнослужещите.

Народните представители от комисията се обединили около мнението, че докладът не отразява обективното състояние на отбранителния сектор. Недостатъчно са отразени следните важни въпроси: прозрачно изразходване на финансовия ресурс, причините за високото текучество в армията, проблемите свързани с утилизацията, управлението на военните имоти, състоянието на научно-техническия сектор, офсетните програми, възможностите за взаимодействие с натовските партньори.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402845
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031