Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2013 20:47 - Ангел Найденов: Разбрахме се с президента, беше подведен
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1715 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Президентът очевидно беше подведен, когато говореше, че спираме пенсионната реформа в армията с цената на 30 млн. лв. С него мисля, че изяснихме този проблем, каза по НТВ министърът на отбраната Ангел Найденов.

Махаме едно допълнително въведено условие в края на 2012 г., което бе продукт на абсолютно неуместна и срамна сделка между министъра на финансите и министъра на отбраната, припомни Ангел Найденов.  Става въпрос за допълнително въведената възраст за придобиване право на пенсия, освен осигурителния стаж. Това условие бе определено от министъра, като абсолютно ненужно, защото Законът за отбраната и Въоръжените сили е регламентирал пределена възраст за военна служба за всяко военно звание, при навършванването на която хората задължително се пенсионират.

1100 души биха придобили право на пенсия при замислената промяна на Кодекса за социално осигуряване. Дори всички да ползват тази възможност няма да са необходими повече от 5 милиона, уточни Ангел Найденов. Той приведе, като аргумент наскоро завършилото социологическо проучване в армията, според което близо 90 на сто от анкетираните военнослужещи са за връщне на стария режим за пенсиониране. Другият му аргумент е, че от 10 категории български граждани, които се пенсионират независимо от възрастта, единствено на военнослужещите бе наложено подобно изискване. Освен това, тази промяна на Кодекса за социално осигуряване, която направиха предишните управляващи, предизвика протестите на военнослужещите през есента на миналата година и в началото на тази, припомни министър Найденов.

Веднага, след като президентът Росен Плевнелиев заяви, че новото политическо ръководство на МО спира реформата в армията, Ангел Найденов допусна, че той е бил подведен. Думите на държавния глава бяха подложени на съмнение и от наблюдателите, които много добре помнят, че на заседание на Съвета по отбрана на 18 декември м.г. държавният глава, като върховен главнокомандващ изрази тревога от напрежението, което се създава в армията от промените в режима на пенсиониране. Дори неговото изказване тогава бе прието и като влизане в конфликт с министъра на отбраната Аню Ангелов




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403825
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930