Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2014 08:50 - Не 4000, а 4600 души ще трябва да съкрати министърът на отбраната
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1235 Коментари: 0 Гласове:
2



 Ще режем живо месо, това, за съжаление, е горчивата истина, казва премиерът Бойко Борисов.

Оказва се, че ако Народното събрание приеме одобрения от правителството проект на разходи за персонал на МО за следващата година, които са 77 млн. лв. по-малко спрямо 2014 г. от министерството следва да бъде освободен допълнително личен състав от около 4 600 души спрямо списъчния към настоящия момент. Т.е. не става дума за 4000 души, както бе официалното съобщение от вчера на МО. А може би и за много повече, защото в съгласувателната справка е записано за освобождаване на допълнителен личен състав от 4600 души.

Това е основният аргумент, който дава основание на министъра на отбраната Николай Ненчев да не съгласува проекта на бюджет на държавата за 2015 г. Въпреки това, както стана вече известно, правителството взе своето решение и внесе законопроекта в Народното събрание. От тук нататък имат думата депутатите. Ще видим дали Реформаторският блок, който е коалиционният партньор на ГЕРБ в правителството на Бойко Борисов, ще застане зад своя министър.

За съжаление, надеждите за позитивен изход са почти обречени. Не за друго, а защото Бойко Борисов не е на позицията нито на министра на отбраната, нито на вътрешния министър, който също има много „проитв” бюджета. Ще се реже живо месо, казва премиерът. Ето и неговите думи: „ Българската армия, полицаи и пожарникари да бъдат наясно, че когато търпят година и половина да се експериментира с тях, както и предполагам, че всички останали ще кажат, след това се реже живо месо. Това е, за съжаление, горчивата истина.” И следва противопоставянето: „Министърът на финансите няма откъде да изкара парите. Има Лисабонско споразумение до 3% дефицит. Тук трябва да се разберем от здравето ли ще вземем за отбраната, от образованието за МВР или от културата за транспорта. Тук трябва да се разберем. Това са парите, днес трябва да излезем с решение.”

Разходите на МО като цяло са намалени с 66, 423 млн. лв. спрямо представената в МФ прогноза по РМС 215/2014 г. В абсолютна стойност намалението на бюджета на МО е най-голямо и се запазва през целия период на средносрочната прогноза за 2015, 2016 и 2017 г.

В частта за персонал намалението е в размер на 77 млн. лв., като в същото време има увеличение на текущата издръжка и капиталовите разходи с 10 577 хил. лв.

Щатният личен състав на МО е утвърден в съответствие с Плана за развитие на въоръжените сили на Република България (приет с ПМС № 333/2010 г.), Бялата книга за отбрана и въоръжените сили (приета от Народното събрание) и възлиза на 41 808 души (в т.ч. по допълнителни разписания на длъжностите - 3 036 души по ПМС № 66/1996г.), уточняват от МО.

Поради ограничената бюджетна рамка за разходи през последните години МО не разпределя разходите за персонал по утвърдения щатен състав. Средствата за персонал в Проекта на бюджет на МО за 2015 г. са разчетени по фактически личен състав към месец май 2014 г.(39 013 души вкл. по допълнително щатно разписание).

И тук заключението на МО за съкращенията при така предложения от финансовото министерство проект: „Ако условно се приеме определеният от МФ Проект на разходи за персонал на МО за постигането му (вместването в тази рамка намаление със 77 000 хил. лв. спрямо 2014г.) от министерството следва да бъде освободен допълнително личен състав от около 4 600 души спрямо списъчния към настоящия момент.”

Оказва се, че няма пари и за извършване на самите съкращения. „Следва да се отбележи, че съгласно ЗОВС на РБ при организационно-щатни промени освобождаването на военнослужещите се осъществява след 6-месечно предизвестие, за което се дължи възнаграждение, водещо до невъзможност намаляването на разходите за персонал. Освен това в разчетите не са включени разходи за полагаемите се обезщетения по ЗОВС, ЗДС и КТ. Това показва, че реално вследствие на намалението на персонала на МО вместо да се постигне редукция на бюджета, ще са необходими допълнителни средства за поемане на съответните обезщетения при освобождаване на персонал.”

Имайки предвид факта, че основният личен състав е в редиците на Българската армия (около 29 000 души), то намалението ще засегне както администрацията на МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната така и Българската армия. Това означава, че неминуемо ще се наложи съкращаване числеността на Българската армия.  Тук вече се нарушава коалицонното споразумение при формирането на правителството. Там е записано: „Запазване числеността на Българската армия, създаване на условия за висока мотивация и професионален подбор.” Под въпрос са и останалите точки в раздела за отбраната на програмната декларация за ключовите приоритети за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-то Народно събрание и съставяне на проевропейско реформаторско правителство за стабилно развитие на България.

В допълнение, пише в мотивитена МО за несъгласуване на бюджета, следва да се има предвид, че всички промени на личния състав в МО се осъществяват на базата на прегледа на структурите на въоръжените сили, базиращ се на анализа на средата за сигурност и следва да се съгласуват с останалите партньори от НАТО, е запиасно в съгласувателната справка към законопроекта за държавиня бюджет.

Какъв е отговорът на Министерството на финансите? „Не се приема. С цел ограничаване на бюджетния дефицит за периода 2015-2017 г. са предвидени мерки за редуциране на разходите, които са свързани основно с ограничаване на разходите за персонал в размер на 10 на сто в бюджетната сфера. Това от своя страна води до необходимостта от преглед на административните структури и тяхното оптимизиране.”




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404085
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930