Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2015 17:55 - Президентът обеща да търси политически консенсус за развитието на армията
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 993 Коментари: 0 Гласове:
0



 Очаква се през март да заседава Консултативният съвет за национална сигурност. Росен Плевнелиев призова правителството да актуализира военният бюджет в рамките на тази година. Това той го прави за пореден път, но все още няма реакция от изпълнителната власт. Само 14-15 танка ще дойдат у нас за участие в съвместна подготовка, стана ясно от думите на министъра на отбраната Николай Ненчев.

Рисковете за националната ни сигурност се увеличават, а в България разходите за отбрана все намаляват, това е недопустимо. Оценката е на  президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев след днешното му участие в двудневната конференция на началника на отбраната. Форумът се провежда в сградата на Министерството на отбраната на бул. „Тотлебен“ № 34, т.е., както потвърди самият държавен глава, там, където ще се помещава Координационният център на НАТО. Темата на конференцията е „Предизвикателствата пред Въоръжените сили на Република България в контекста на новите рискове и заплахи“.

Сигурността струва пари, но свободата и мирът са безценни, подчерта президентът. В този смисъл той настоя за повишаване на инвестициите в отбранителни способности: „Моят апел е да се намери резерв от правителството и в рамките на текущата година да се изпълни поетият ангажимент за ненамаляване на парите за отбрана. Това е важно както за нашата армия, така и за нейните способности, за нейната мотивация и, разбира се, за международния авторитет на България, за нейното добро име и репутация на надежден партньор в Алианса.“

Върховният главнокомандващ припомни, че решението на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември м.г. е категорично за ненамаляване на парите за отбрана с постепенно, плавно, за 10 години напред, увеличаване, за да постигнем 2 процента от БВП. Той подчерта, че това решение е политическо обвързващо и отговорност на ръководството на държавата е да гарантира неговото изпълнение. Във връзка с това президентът очаква военният бюджет да бъде актуализиран в хода на изпълнението на финансовата 2015 г.

Президентът планира заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което политиците да обсъдят състоянието на армията. Най-вероятно то ще се проведе през март, ако правителството има готовност за това. Нашата армия, смята върховният главнокомандващ, има нужда от постигането на нов политически консенсус по отношение на дългосрочните документи за планиране и 9-те приоритетни проекти за модернизиране. Според него е необходимо „достойно и дългосрочно устойчиво решение за отбранителните способности на нашата армия“. Според Росен Плевнелиев заплахите за сигурността на България не започват от нашата граница. Той смята, че за да ги адресираме и да им противостоим ефективно, трябва да сме интегрирани и съвместими с партньорите в НАТО и ЕС. Президентът смята, че е необходимо да разпознаваме заплахите за демокрацията, дори, когато ни се струват отдалечени, локални и дребни. Той посочи, че днес европейските държави търсят мирно разрешаване на ситуацията в Украйна. Уточни, че приетият на срещата в Уелс План за действие за готовността на НАТО е изцяло отбранителен. И, продължи държавният глава, по него са работили три правителства и два парламента. Предвидени са два вида мерки: за гарантиране на сигурността и за адаптиране.

Създаването на Координационен център на НАТО в София е част от Плана за действие за готовността на Алианса, подчерта президентът. Целта на това решение, обясни той, е по-добра координация при нужда, логистика, подготовка на съвместни учения и действия за повишаване на отбранителни способности. Тук Росен Плевнелиев апелира за здрав разум и спиране на манипулациите в парламента и в общественото пространство. Нещо повече, той каза, че работата по този Координационен център е започнала още при правителството на БСП и ДПС, което се подкрепяше от Атака. Тя е продължена от служебното правителство и ще бъде довършена „по един достоен начин от настоящето правителство“. Нека тези, заяви държавният глава, които  им се привиждат ракетни комплекси, бази, мобилизация с цел обявяване на война, използване на полигона в Шабла за атака на изток, да бъдат честни пред българския народ и да кажат на базата на какви документи, решения и факти лъжат и манипулират българското общество по „този безцеремонен начин“. Той поиска от тях да се извинят.

Съвсем нормално е и през тази година да продължат ученията, свързани с НАТО, подчерта Росен Плевнелиев. Те, отбеляза той, са планирани от БСП и ДПС с подкрепата на Атака. И определи като съвсем логично партньорите ни да идват на учения със своята техника, включително и с танкове.  

Във връзка с широко коментирания напоследък въпрос за мобилизацията, президентът каза, че тя се обявява с негов указ по предложение на Министерския съвет. Аз, съобщи той, нито съм получавал предложение от правителството, още по-малко съм обявявал подобна мобилизация. Подобна тема никога не била обсъждана и държавният глава не вижда каквито и да е било фактори, които да налагат подобно действие.  Според него няма възможност това да стане тайно.

Росен Плевнелиев още веднъж заяви, че проблемът със зависимостта ни във връзка с въоръжението от Русия е изключително сериозен. Парламентът, правителството и политическите сили, каза той, дължат на Българската армия подкрепа за дългосрочен план за развитие и осигуряване на необходимите ресурси за неговото реализиране.

Изразяваме силно безпокойство от всичко, което се случва в Украйна и по отношение на „Ислямска държава“, в Ирак, Сирия, Либия, каза министърът на отбраната Николай Ненчев, но в същото време продължаваме да търсим мирно решение. Никога и под никаква форма, заяви той, не сме обсъждали въпроси, свързани с агресия срещу чужда държава. Министърът потвърди, че ще се проведат всички онези мероприятия, които са планирани и се подготвят от години.

В рамките на тази година, съобщи Николай Ненчев, ще проведем 77 общи тренировки с нашите съюзници.  Около 70 единици техника ще дойде по този повод в България, но не по едно и също време. Танковете, за които се говори толкова много, ще бъдат не повече от 14-15, но и те по различно време, отговори на въпрос министърът.

 На конференцията присъстваха още председателят на Комисията оп отбрана генерал от резерва Михо Михов,  заместник-министрите на отбраната, висшият команден състав, генерали и офицери от видовете въоръжени сили, директори на дирекции в Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната  както и представители на други министерства и ведомства. 

Президентът остана удовлетворен от анализа на резултатите от подготовката на въоръжените сили, войсковия ред и дисциплината през 2014 г., който е направил вицеадмирал Румен Николов, началник на отбраната. В следващите седмици ще бъдат завършени стратегическите документи, включително и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020, който ще отговаря на вече приетата Национална програма „България в НАТО  и в ЕС 2020“, каза Росен Плевнелиев.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403789
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930