Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2015 16:29 - Премиерът обещава повече пари за армията
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 810 Коментари: 0 Гласове:
-1



 Признава, че от НАТО ни критикуват за финансирането на отбраната въ връзка със стартирането на прегледа на целите за способности на Българската армия

Председателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов попита днес от парламентарната трибуна премиера Бойко Борисов дали са актуализирани неговите и на ресорните министри възгледи за строителството на новия военен бюджет за 2016 г с цел осигуряване на подготовката на целия личен състав на Българската армия, остарялата бойна техника и поетапното модернизиране на въоръжените сили.

Основание да зададе този въпрос народният представител намираше във високата оценка, която министър-председателят даде на определени родове войски на Видовете въоръжени сили, при неговите посещения във висшите учебни заведения и наблюденията на учения. Тази оценка, според генерал Михов, се прие с въодушевление и надежда от действащите военни, запасното войнство и голяма част от българските граждани. Той обърна внимание и на обстоятелството, че в момента стартира прегледът на целите за способности на Българската армия по линия на НАТО за двегодишен период. Първоначалната оценка, смята председателят на комисията, не е добре адресирана по повод на нашата боеспособност.

За чест и радост на всички нас в сложната политическа обстановка имаме доста боеспособни и „прекрасни момчета и командири”, изрази впечатленията си от срещите в армията премиерът Борисов. Той специално подчерта новата методика, по която и „генерал Радев работи”. (Б.р. – генерал-майор Румен Радев, командир на ВВС) И продължи: „Доста напред са отишли. Особено във ВВС на по 23 и 24 години летци правят уникални неща”. Така е и с моряците, и на съвместните учения на полигоните, каза премиерът, като посочи и успехите на Сухопътните войски.

Що се отнася до критиките в доклада за прегледа по линия на НАТО, министър-председателят поясни, че става дума за военния бюджет. Очевидно, генерал Михов, имаше предвид, че проблемът с недостатъчното финансиране на отбраната и конкретно на целите на силите, трябва да бъде адресиран най-вече към правителството и неговия председател, а не толкова към министъра на отбраната.

Във връзка със състоянието на изтребителите, Бойко Борисов изрази надежда, че споразумението с полската страна ще се финализира. Така, каза той 26-27 изтребителя ще бъдат модернизирани за 5-6 години, докато имаме повече пари, за да купим съвременен изтребител. С министъра на финансите сме обещали на министъра на отбраната, съобщи премиерът, че „при актуализацията на бюджета тези пари ще се вкарат и ще направим тези ремонти”. Освен това той си пожела „през следващата година да приемем тази стратегия и постепенно да модернизираме армията”. А „с парите, които събираме повече с приходите в следващите 1-2 години да влезем в стандарта на НАТО, който сме подписали в края на краищата, като държава”. ( Б.р. - Според съобщението на МО, Споразумението за сътрудничество във военната област и Писмото за намерение полагат правните рамки на дейностите по ремонт и модернизация на самолети МиГ-29. С тях България и Полша изразяват силната си политическа воля да си сътрудничат в поддръжката, ремонта и модернизацията на руските изтребители. Очаква се до средата на 2016 г. да се ремонтират двигателите и агрегатите на 3 самолета, а до края на 2016 г. на още 3 самолета. В този смисъл може да се предполага, че премиерът е имал предвид 6-7 изтребителя, а не 26-27, както се изрази от парламентарната трибуна.)

След този отговор генерал Михов изрази своето и на колегите си чувство, че в близките месеци Българската армия ще има по-голяма грижа и поглед към нея, защото, както се посочи той, това е основният стълб на националната сигурност. В същото време председателят на Комисията по отбрана сподели пред „народното представителство, че едни учения, във всички случай, са доза показност”. Това, подчерта той, не е размаха на операция, която може да ни се наложи да водим по време и количество. Затова предупреди да няма подвеждане само по демонстрираното, а да се работи за подготовката на целия личен състав.

Генерал Михов изрази опасения, че само едно писмо за намерения между Полша и България (за ремонт на МиГ-29) не е достатъчно и заяви „аз силно се притеснявам дали добре ще го финализираме”.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404303
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930