Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2013 22:27 - РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ НА КОНТРА НА АНГЕЛ НАЙДЕНОВ
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 2059 Коментари: 0 Гласове:
1



 Вместо да настоява, върховният главнокомандващ, се пита откъде ще дойдат допълнителни средства за армията.


Реакцията на президента спрямо намеренията на новото политическо ръководство на Министерството на отбраната не закъсня. Росен Плевнелиев избра Военноморското учение “Бриз 2013″, за да каже, че правителството на Орешарски трябва да продължава да изпълнява плана на Бойко Борисов, Симеон Дянков и Аню Ангелов.

Военният министър Ангел Найденов не дава бригада “Специални сили” да бъде превърната в полк. Иска спиране на съкращенията в авиобаза “Безмер”. Настоява и прави разчети за възстановяване на закритото при управлението на ГЕРБ военното формирование във Враца, което беше единственото в Северозападна България. Впрочем за това пледира и обществеността в града и региона.

Върховният главнокомандващ Росен Плевнелиев смята, че спирането на реогранизацията на Българската армия означава намаляване на парите за инвестиции и технологично преоборудване. Въпросът е дали ще дойдат допълнително средства, запита се президентът. Ако подкрепя Ангел Найденов, държавният глава би трябвало да пропусне подобен въпрос и да се ангажира с осигуряването на по-добър бюджет за армията. В това отношение Конституцията не го е ощетила. Има достатъчно лостове в ръцете си, включително и Консултативния съвет за национална сигурност.

Ангел Найденов пое твърдо по пътя на промяна на Кодекса за социално осигуряване и връщане на режима за пенсиониране на военнослужещите от преди 1 януари т. г.Нещо повече, той се основа на резултатите от социологическо проучване, което не е правено от 2008 г. насам, че почти 100 процента от анкетираните военнослужещи са на неговото мнение.

Росен Плевнелиев започна да смята, че спирането на пенсионната реформа означавало поне още по 30 млн. лв. на година. Може би е забравил думите си пред Съвета по отбрана на 18 декември м. г., когато държа тревожено слово пред генералите и тогавашното политическо ръководство на МО. Точно тази пенсионна реформа, която сега поправя Ангел Найденов, предизвика вълната от рапорти за напускане на армията. Не мога да не споделя своята загриженост от обстоятелството, че много млади офицери, сержанти и войници по собствено желание напускат армията, каза президентът тогава. И още: “Картината може да се определи като тревожна според мен. Само за два месеца и половина от 1 октомври до 15 декември стотици военнослужещи са подали рапорти за напускане на армията, като две трети от тях са офицери. Преобладаващата част от тези офицери са със звания капитан, майор и подполковник. Най-много от напускащите са със звания майор. Когато напускат армията подготвени офицери и с опит, очевидно има проблем и ние сме длъжни да го решаваме.”

Президентът е прав, че трябват финансови средства. Едва ли някъде армия се гради без пари! Това не го отрича и Ангел Найденов. Само, че отговорността не е само на Министерството на отбраната. Не е и само на правителството. Тя е на всички, включително на народните представители и на върховния главнокомандващ. Точно затова не върви държавният глава да пита дали ще дойдат допълнително средства. Той би трябвало да настоява за тях.

В България разходите за персонал са по-високи в сравнение с другите страни-членки на НАТО. Това означава, че ако спрат съкращенията, те ще се увеличат още повече. Балансът трябва да бъде намерен и той трябва да бъда финансово обезпечен. И в това е прав Росен Плевнелиев. При положение, разбира се, ако не знаехме по колко десетки хиляди лева са вземали допълнително държавните служители в другите ведомства. Защо тогава да продължаваме да се сравняваме с други страни. И чиновниците, и военните служат на държавата. Кой колко получава обаче? По право и, както казват, законно, но неморално. Може би трябва да се анализира и от тази гледна точка.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404610
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930