Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2013 09:02 - В МО ще има дирекция за социална политика и агенция за ненужните имоти
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1941 Коментари: 0 Гласове:
2



 Министърът на отбраната Ангел Найденов е сподели с военнослужещи в Стара Загора намерение да бъде възстановена дирекция за социална политика, като част от стъпките в посока възстановяване на социалните права. С промяната в устройствения правилник на министерството да бъде създадена агенция, която да се занимава с реализацията на имотите с отпаднала необходимост.

Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна вчера с военнослужещи от 2-ра механизирана бригада в Стара Загора. Той очерта основните приоритети пред министерството, свързани с осигуряването на необходимите условия за изпълнение на задачите на Въоръжените сили. „Не обещаваме чудеса, но сме започнали стъпка по стъпка с най-необходимото, за да върнем самочувствието на хората с пагони“, каза министър Найденов и подчерта, че като начало вече са предприети действия за премахване на допълнителните възрастови условия за пенсиониране на военнослужещите, за да не се чувстват те дискриминирани спрямо други категории служители от сектора на сигурността.

Mинистър Ангел Найденов изказа много добро впечатление от общото състояние на бригадата като ниво на подготовка. Той обаче изрази неудовлетвореност, защото на брифинг с командването на бригадата беше посочено, че поради прекъсната процедура по обществена поръчка има недостиг на нови униформи и обувки за контингента, който се изпраща в Кандахар.

Министър Найденов отново изтъкна проблемите с организацията на обществените поръчки в специализираната дирекция на Министерството на отбраната, която бе обект на комплексна проверка. “Ще бъда първият човек, който ще се зарадва, ако съмненията бъдат опровергани, защото не искам по никакъв начин военнослужещите да се свързват със съмнения за корупция или безотговорност”, каза министър Найденов. Той увери военнослужещите, че всички поставени от тях въпроси и препоръки се взимат под внимание и ръководството на министерството се опитва да реагира много бързо. “Липсата на финансови средства не може да бъде постоянното универсално обяснение за проблемите с гуми, акумулатори, униформи или облекла”, каза министърът. 

На срещата бяха поставени въпроси по предвижданите изменения в Наредба №15 за допълнителните възнаграждения по време на обучение, средствата за изплащане на пътни разходи на военнослужещите, както и за компенсаторните суми при отказ от настаняване в служебно жилище поради лоши битови условия. Военнослужещите предложиха средствата, вложени в основен ремонт да бъдат признавани като разходи за сметка на дължимия наем. Министър Найденов заяви, че намира техните искания за основателни и тези въпроси ще бъдат разгледани в съответните дирекции, които ще търсят възможности за тяхното решаване.

Министърът на отбраната сподели с военнослужещите и намерение да бъде възстановена дирекция за социална политика, като част от стъпките в посока възстановяване на социалните права.

В срещата участваха още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров.
В Стара Загора министър Ангел Найденов отговори на актуални въпроси на медиите. Във връзка с проведения референдум за закриване на полигона „Змейово“, министърът на отбраната каза, че се отнася с респект към инициативата на гражданите на Стара Загора за провеждането на референдума. „До този момент обаче не съм видял нито едно убедително доказателство, че източникът на замърсяване на града е полигон „Змейово“ или дейности извършвани там“, подчерта министър Найденов и допълни, че трябва да бъде направено всичко възможно от страна на държавата, за да бъдат открити и отстранени причинителите на замърсяването на Стара Загора.

„Актуализацията на Бюджет 2013 дава възможност на Министерството на отбраната да промени фиксираното обезщетение на безработните съпруги на военнослужещи, които са на мисии“, каза пред журналистите министър Найденов и допълни, че това обезщетение ще бъде обвързано с минималната работна заплата и ще може да се актуализира.

В отговор на въпрос за реализацията на имотите с отпаднала необходимост за Българската армия, министър Ангел Найденов каза, че към момента те са около 1100 и за тях отговарят две различни структури. „Това очевидно е било неуместно решение. Нашите намерения са с промяна в устройствения правилник на министерството да бъде създадена агенция, която да управлява цялостно всички тези имоти. Ще използваме всички форми за реализацията им - продажба, безвъзмездно предоставяне на общини и публично-частното партньорство“, уточни в заключение министър Найденов.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404803
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930