Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2014 17:05 - Новият изтребител остава за следващото правителство
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 592 Коментари: 0 Гласове:
0



 Отлагане на решението за придобиване на нов изтребител, възстановяването на Висшето военновъздушно училище и уволнението на постоянния секретар на отбраната бяха част от  въпросите, по които говори министърът на отбраната Ангел Найденов пред журналисти в ЦВК след откриването на заседанието на Обществения съвет по отбранителна политика.

За отлагането на решението за придобиване на изтребител

Нашето правителство не е от тези, които ще вземат решение в края на своя мандат, с което да обвърже най-малкото две правителства. Така министърът на отбраната Ангел Найденов отговори на въпрос защо кабинетът „Орешарски“ няма да обсъжда предложението за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС.

Изборът остава за следващото правителство. Той, според Ангел Найденов, е в две посоки. Първата е дали да се заделят средства и да се стартира пълна модернизация на изтребителите, с които разполагаме. Само за подмяна на авиониката, с оглед на освобождаването на определен честотен диапазон, са необходими повече от 320 млн. лв. Като се прибавят разходи за ремонт, поддръжка и удължаване на жизнения цикъл, средствата до края на използването на изтребителите ще надхвърлят 1 млрд., уточни министърът. Толкова е и стойността на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Това е втората опция, която е предмет на избор. Ангел Найденов не крие своето мнение, че правителството можеше да разгледа предложението и да стартира проекта за придобиване на нови изтребители. Дори заради факта, че експлоатацията им ще бъде 20 години повече от изтребителите, с които разполагаме. Още повече, че минималният срок за доставка и усвояване на новите самолети е 2-3 години. Във връзка с това нямаме много време, за да направим своя избор, смята министърът.  

За възстановяването на Висшето военновъздушно училище

Министърът на отбраната участва в заседанието на Обществения съвет по отбранителна политика, където препоръча, като следваща тема за обсъждане състоянието на военното образование. На въпрос на „Отбрана“ какво има предвид той отговори така: „Сред приоритетите на всяка уважаваща себе си държава на първо място е образованието. Съвсем естествено е МО да разглежда като приоритетен този въпрос. Става дума за цялата пирамида на военно образование, включително колежите, висшите училища и, разбира се, връзката с Военна академия. Впрочем, тук нека да отворим една скоба и да кажем, че много остро стои въпросът за възстановяване самостоятелността на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Това е една тема, която наистина стои на вниманието на ръководството на Министерството на отбраната. Има достатъчно обсъждания в рамките на различни асоциации. Има огромно желание и стремеж за отделянето на факултет „Авиационен“ от Националния военен университет. Въпросът е дали имаме ресурсите, за да си позволим подобно решение.“

За уволнението на постоянния секретар на отбраната

Отделяте прекалено много внимание на две кадрови решения в МО, които наистина не заслужават чак такъв интерес и такива коментари и обсъждания.  Така министър Найденов отговори на въпрос за уволнението на постоянния секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, имайки, очевидно предвид, и началника на политическия му кабинет Иван Жерков. В случая (за Добромир Тотев) става дума за неизпълнение в три посоки: неизпълнение на функционални задължения, които следват по закон и по служебна характеристика на постоянния секретар; неизпълнение на пряко възложени отговорности от министъра, в резултат на решение на Съвета по отбрана и трето – „това, което забелязвам вече през последните дни, е отсъствието на политическа безпристрастност, в някои случаи проява на нелоялност и ако щете нарушение на етичния кодекс на поведение на държавния служител“.

Задълженията на постоянен секретар на отбраната на МО изпълнява Пламен Колев, директор на  дирекция „Административно и информационно обслужване”, става ясно още от думите на министъра. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404686
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930