Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2013 16:21 - „Спасяват” 300 военнослужещи в бригада „Специални сили” и 200 в авиобаза „Безмер”
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 935 Коментари: 0 Гласове:
2



 Новината от днешната пресконференция на новото ръководство на МО продължава с информацията, че на първо време възстановяването на военното формирование във Враца ще започне с 250 военнослужещи.

 

След като Министерският съвет одобри приетите от Съвета по отбрана промени в Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г., ще бъде отменена трансформирането на бригада „Специални сили” в полк, както и реорганизацията на авиобаза „Безмер”. Така, каза министърът на отбраната Ангел Найденов, „спасяваме” съответно 300 и 200 военнослужещи плюс 30 цивилни служители в Безмер. По плана на ГЕРБ за развитие на Въоръжените сили до края на 2014 г. трябваше да бъдат съкратени 1500 военнослужещи и 900 цивилни служители.

На 22 юли Съветът по отбрана ще изслуша доклада на работната група под председателството на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев за възстановяване на батальона във Враца. Формированието беше закрито от правителството на ГЕРБ. На първия етап там ще започнат службата си 250 военнослужещи. Предстоят обаче разговори с общината и областната управа, включително и за предоставяне на терен от около 400 дка срещу ангажимент за подобряване на инфраструктурата на войсковия район.

Отлага се реорганизацията и закриването на 7 бази на бригада „Логистика”, където са заети около 700 военнослужещи и цивилни служители. Оказва се, че 10 фирми съхраняват във военните складове 6445 т. закупени от тях боеприпаси, чийто сроковете за изтегляне са изтекли. Съответно фирмите плащали символични суми. Офертата на МО ще бъде заплащането да бъде адекватно на разходите, които армията прави, или фирмите да освобождават складовете.

Създаването на условия за конституционните отговорности и задачи на министерството и армията е първият и основен приоритет на политическото ръководство. Както и изпълнение на поетите съюзни ангажименти. Министърът припомни, че вече са утвърдени 56 цели на способностите за над 2,3 млрд.лв. за периода от 2014 до 2028 г. Той обаче уточни, че 39 от тях са прехвърлени от предишни периоди по една единствена причина – неосигуряване на финансови средства. Що се отнася до интелигентната отбрана, там участваме в 16 проекта на стойност над 2 млн.лв. Основият е създаването на Център за реагиране при бедствия и кризи, чиято акредитация в рамките на НАТО предстои. До този момент Гърция и Румъния са потвърдили изпращането на представители. Очаква се това да направи и Полша, което ще бъде достатъчно за акредитацията.

От днес започва цялостен одит на 11-те търговски дружества към МО, за да се види тяхното финансово състояние. Най-зле на този етап е „Военно издателство – ЕООД”. Според министъра то е водено умишлено към финансова несъстоятелност, за да бъде продадено и то най-вече заради апетитите към сградата на ул. „Иван Вазов” 12 в столицата. Само за 2012 г. финансовата загуба на дружеството била 395 хил. лв. Всяко дружество трябва да намери своя пазарен дял, посочи заместник-министърът на отбраната Неджми Али.

Предложението за промяна на Кодекса за социално осигуряване за отпадане на възрастта, като условие за придобиване право на пенсия от военнослужещите, е изпратено в Министерството на труда и социалната политика за съгласуване, съобщи министър Найденов. Очаква се то да бъде прието от парламента при гласуването на промените за замразяването на увеличаването на възрастта за пенсиониране. Имам подкрепата на ПГ на Коалиция за България, каза министърът. Социологическото проучване между 1470 военнослужещи от 34 структури и формирования показвало, че почти 100 процента от анкетираните подкрепят връщането на стария режим за пенсиониране.

Също от днес министърът на отбраната е издал заповед за спиране на даренията на МО и армията, извън тези по международни програми. Той отчита трудностите, пред които ще бъдат изправени командирите, но смята, че този начин на осигуряване на средства не е добър, особено, като се има предвид участието на някои от тези фирми в обществени поръчки, където страна е министерството.

От предстоящата актуализация на държавния бюджет Ангел Найденов не очаква увеличение на парите за Въоръжените сили. Още повече, че ВМА „виси” с 91 млн.лв. просрочени задължение. Актуализацията ще даде възможност да се реши проблемът с изплащането на обезщетенията на безработните съпруги на военнослужещите. Очаква се те да отпаднат от Закона за държавния бюджет, да се обвържат с размера на минималната работна заплата, защото в момента са едва 270 лв. При приемането на бюджета за следващата година министърът се надява на разходи за отбрана в размер на 1,5 на сто от БВП. Тогава ще има средства освен за текуща издръжка и за модернизация. Възможно е да се отиде и към практическа реализация на по-големи проекти, като доставка на нов боен самолет за българските ВВС.

Две досъдебни производства вече са образувани за качеството на обувките. Първото е за доставката за контингента ни в Афганистан. Второто е за общото количество от над 30 хиляди чифта обувки, произведени за Българската армия. Материалите са във Военноокръжна прокуратура. В момента служба „Военна полиция” прави проверка на качеството на бронежилетките и каските. Отделно продължават две комплексни проверки в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. В резултат на проверка по сигнал от времето на служебното правителство е освободен изпълнителният директор. Заместник-изпълнителният директор също е освободен за блокиране на дейността на агенцията със своето бездействие. В момента задълженията им изпълнява главният секретар Валентин Константинов. В този смисъл според министъра и неговия заместник Иван Иванов не може да се говори за чистка в министерството. Третият освободен е бившият началник на политическия кабинет на Аню Ангелов Йордан Божилов. Това стана по взаимно съгласие и той си получи съответното нелошо възнаграждение, уточни заместник-министър Иванов. До седмица агенцията ще има изпълнителен директор. Процедурата за назначаването му минава през министър-председателя. Материалите от проверката на дирекция „Инвестиции в отбраната” са предоставени на Военноокръжна прокуратура. Министър Найденов очаква решението на прокурорите, за да предприеме съответните действия спрямо директора и заместник-директора.

27 са служителите в администрацията, които са започнали на вакантни длъжности, временно са назначени, след което са получили статута на държавни служители и без съответните процедури продължават на постоянни длъжности. 24 са служителите, които са започнали по заместване или временно, които към момента все още не са назначени на постоянни длъжности. Това е около 7 процента от администрацията на МО. Сред тях, подчерта Ангел Найденов, има доста, които са били членове на политическия кабинет, чийто мандат изтича с мандата на министъра на отбраната. Той смята, че това е озадачаващ факт и не е добра практика, но няма намерение да пристъпва към промяна на тези правоотношения, които вече са трансформирани в безсрочни.

Формирана е работна група, която подготвя нов Устройствен правилник на МО, каза заместник-министър Иванов. Констатирани са, посочи той, доста нередности в работата на отделните звена. До края на месеца трябва да приключи работата по новия правилник, за да бъде предложен за одобряване от Министерския съвет.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404871
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930