Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2014 21:16 - България се подготвя за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1020 Коментари: 1 Гласове:
0



 До края на септември членовете на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея (2014-2018 г.) трябва да направят своите предложения в МО за първия годишен план. Това реши днес на първото си заседание под ръководството на министъра на отбраната Ангел Найденов комитетът, създаден с правителствено решение от 3 юли т.г. Според същия документ организационният комитет трябва да изготвя, а националният да одобрява всяка година  национален план с конкретни предложения за отбелязване на годишнината със съответния финансов разчет. Първият план ще бъде за 2015 г. Той трябва да бъде утвърден до края на октомври т.г., за да се предвидят необходимите целеви средства от държавния бюджет.

Другото решение на първото заседание е областните управители да изготвят списък на военни паметници в тежко състояние, които се нуждаят от спешен ремонт, с финансов разчет, както и с предложения за изграждане на нови паметници. По предложение на младши лейтенант от запаса Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и на проф. Божидар Димитров – директор на НИМ, членовете на комитета решиха за различни прояви да бъдат привличани представители на БПЦ и на други вероизповедания.

Председател на Националния комитет е министърът на отбраната Ангел Найденов, а заместници са министрите на културата и външните работи Петър Стоянович и Кристиян Вигенин. Сред членовете са Анелия Клисарова – министър на образованието и науката, вицеадмирал Румен Николов – началник на отбраната, контраадмирал Митко Петев – началник на Военна академия „Георги С. Раковски”, областните управители, председателите на военно-патриотичните съюзи и на други неправителствени организации, шефовете на държавните медии, на НИМ и НВИМ, на БАН, на ДА „Архиви”, на Българския културен клуб - Скопие и др. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили бе представен от неговия съветник по военната сигурност контраадмирал Георги Фиданов. В Организационния комитет са постоянният секретар на отбраната, генерал-майор Константин Попов – заместник-началник на отбраната, Сотир Ушев – изпълнителен директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”, полковник Атанас Милин – директор на дирекция „Социална политика” на МО и др.

Макар и изгубила тази война, Българската армия остава непобедена, подчерта още в началото министърът на отбраната. България, припомни той, е единствената балканска държава, чиято столица не е превземана, а армията й няма пленено нито едно бойно знаме. През Първата световна война за родината се сражавали близо милион български войници, а над 100 хиляди от тях останаха по бойните полета, каза Ангел Найденов. В знак на признателност за техния подвиг са издигнати над 2500 паметника. Повече от 1500 военни гробища в чужбина, за съжаление, отбеляза той, днес са потънали в руини и донякъде в забрава.

Десетилетия наред Първата световна война беше незаслужено пренебрегвана при отбелязването на годишнини, свързани с бойната слава, каза още министърът. Според него в последните години в обществото все повече нараства интересът към подвизите на българските воини и на Българската армия във войните за национално освобождение и обединение.

Отбелязването на годишнината бе стартирано от това правителство. Особеното е, че само до края на годината то ще премине поне през още две правителства. Ангел Найденов се надява на приемственост и недопуска, че може да има управление, което да се отклони от националната програма. Самият национален комитет е изграден на институционален принцип. Поименният му състав ще бъде променян. Неизменно обаче, смята министърът, остава неговата цел за съхраняване на паметта за събитията и личностите, свързани с Първата световна война и участието ни в нея.

За опазването на историческата ни памет, посочи Ангел Найденов, е важно да се припомнят главните действащи лица, паметните места на бойната слава, битките и сраженията, както и да се възстановяват военните паметници, да се честват героите, загинали за България. Националният комитет, продължи той, има и трудната задача да променя негативното обществено мнение в близки балкански и в някои европейски държави, относно участието на български войници в бойни действия и дейността на Българската армия на територията на съседни страни. Затова в комитета е включена и автентична неправителствена организация на българи от съседна страна – Българския културен клуб „Скопие”. Работи се тясно и с Българския Македоно-Одрински Революционен Комитет – 2013 Илинден-Преображение. В тази задача ще се разчита и на Съюза на тракийските дружества в България.

Участието на министерствата на образованието и науката и на културата, на БАН, на НИМ, на ДА „Архиви” на Военната академия, на НВИМ ще осигури научната тежест на честванията, отбеляза министърът.

Военно-патриотичните съюзи, каза той, са призвани да организират не само запасното войнство, но и всички онези, които тачат и милеят за българската бойна слава.

Прави впечатление, че за първи път в националния комитет са включени всички областни управители. Върху областните администрации, заяви министърът, ще падне основната тежест при организирането и провеждането на мероприятията по места. Тяхна основна задача продължава да бъде възстановяването на военните паметници и подпомагането на всички инициативи за изграждането на нови чрез съотвентите областни комисии.

На ръководителите на националните електронни медии – БНТ и БНР, се пада отговорността за отразяване на честванията и за създаването на медийни продукти, чрез които обществото да почувства значението на тази годишнина.

По традиция при такива чествания Министерството на отбраната ще бъде основният координатор и изпълнител на една значителна част от дейностите, които се предвиждат в националните планове. Затова в организационния комитет участват представители предимно на МО и Българската армия.

Министър Найденов очерта основни акценти в честванията по години. За 2015 г. – освобождаване на Поморавието и Вардарска Македания, създаването на Солунския фронт. За 2016 г. – освобождаването на Южна и Северна Добруджа, Тутраканската и Добричката епопеи, битката при Каймакчалан. За 2017 г. – боевете на Солунския фронт край Битоля, завоя на река Черна срещу Франция и Сърбия и край Дойран. За 2018 г. – Дойранската епопея и боевете срещу армията на Британската империя, битките при Добро поле и излизането на България от войната.

Министърът на културата Петър Стоянович изрази мнение, че трябва да се търси връзката с младите хора. За по-смело влизане в училищата говориха областният управител на Бургас Павел Маринов и к.д.п. Атанас Илев, председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ. Професор Божидар Димитров и Петър Велчев изразиха мнение, че е крайно време да се възстановят паметните плочи на първи и шести полк в София, където има изписани имената на 3000 загинали за България. Доцент д-р Соня Пенкова – директор на НВИМ, сподели опита от минали чествания и призова за изграждане на адекватен информационен сайт. Председателят на ДА „Архиви” Иван Комитски информира членовете на комитета, че в неговата институция работят по създаването на виртуален паметник на загиналите във войните. Генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков – председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната и на Асоциацията на Сухопътните войски, припомни, че в един и същ период от време ще се отбелязват годишнини от три войни – Първата световна, Сръбско-българската и Втората световна. Във връзка с това той предложи да се създаде координационен комитет между трите национални комитета, за да има необходимото взаимодействие и ефективност при организирането на проявите.

Членовете на комитета подчертаха, че в другите страни от Европа вече се отбелязва годишнината и то с използването на сериозен финансов ресурс.  Припомнено бе, че заместник-министърът на отбраната Иван Иванов осъществи посещение в Париж в периода 14-15 юли по покана на президента на Френската република Франсоа Оланд. Визитата бе в рамките на тържественото отбелязване на Националния празник на страната, което е в светлината на 100-годишнината от Първата световна война. Мероприятията са планирани за периода 2014-2018 г., като Франция е водеща нация по тяхното реализиране. В този контекст е и участието на заместник-министър Иванов, предвид водещата роля на Министерството на отбрана, в организацията и провеждането на честванията в България. В тържествения парад по случай Националния празник на Франция на 14 юли страната ни е била представена и от един знаменосец и двама асистенти от състава на Националната гвардейска част.




Гласувай:
0



1. ard - Франция какво се е облагодетелствала от тази война?
24.07.2014 02:39
А Франция с какво се е облагодетелствала от тази война, че чак и чествания правят?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404651
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930