Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2014 00:04 - Новото правителство обещава да запази числеността на Българската армия
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
0



 Очаква се днес след гласуване в парламента Николай Ненчев да оглави Министерството на отбраната. Според коалиционното споразумение заместник-министрите, членовете на политически кабинети и други ще се определят от ресорните министри в процедура на съгласуване с министър-председателя.

Осем ангажимента в областта на отбраната поема новото правителство на Бойко Борисов, което ще бъде гласувано днес от парламента. Те са посочени в Програмната декларация с ключови приоритети за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-то народно събрание и за съставяне на проевропейско реформаторско правителство за стабилно развитие на България. Документът беше подкрепен от ПП ГЕРБ, КП на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Прави впечатление, че проправителствените партньори обещават запазване числеността на Българската армия, но не и на Въоръжените сили, като цяло. Наред с това са записали „създаване на условия за висока мотивация и професионален подбор.” (Според Закона за отбраната и Въоръжените сили, Българската армия включва: Съвместно командване на силите и военни формирования на пряко подчинение на командващия на Съвместното командване на силите; триje вида въоръжени сили: Сухопътни войски; Военновъздушни сили и Военноморски сили.) Известно е, че по време на предизборната кампания експертите на ГЕРБ в областта на отбраната заявиха необходимостта от оптимизиране на администрацията на МО през 2015 г. до нивата в края на 2012 г.

Какво е записано в програмната декларация в областта на отбраната?

Приемственост и устойчивост на развитието на въоръжените сили чрез провеждане на реалистична отбранителна политика, която съответства на заплахите, на съюзните ни ангажименти в НАТО и ЕС, и на наличните финансови ресурси.

Задълбочаване на трансатлантическото сътрудничество като гарант за сигурността и развитието на България.

Поддържане на съществуващите и постепенно развитие на нови отбранителни способности.

Разширяване на участието на въоръжените сили в интегрираната система за реакции при кризи за по-ефективна защита на населението при бедствия.

Постепенно преустановяване на всички зависимости на българските отбранителни способности, потенциално водещи до неустойчивост на външната граница на евроатлантическата общност.

Запазване числеността на българската армия, създаване на условия за висока мотивация и професионален подбор.

Активно и последователно участие в европейската външна политика и подготовка за поемане на ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2018 г.

Развитие на способностите в рамките на Национална програма приета от Народното събрание. Ефективно използване на съюзни, многостранни, регионални и двустранни механизми за съвместно финансиране чрез многогодишни програми и при намаляване на зависимостите от страни извън НАТО и ЕС.

Законодателно уреждане на националната координация на специалните служби. Активно развитие на политиката на киберсигурността.Пълноценно участие в политиката на партньорите от НАТО и ЕС в тази област.

Няма нищо от политическата програма на Патриотичния фронт.

В нея става дума за възстановяване на наборната военна служба до 6 месеца, възстановяване на трудови войски като място за придобиване на професия и изграждане на чувство за отговорност и съпричастност към обществото, за възобновяване на военното обучение в средния образователен курс, за незабавно възстановяване на ракетните бази в Южна България и за незабавно извеждане на всички български войски от чужди държави.

В коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторски блок е записано, че на основата на Програмната декларация коалиционното правителство ще изготви в едномесечен срок Програма за управление, която трябва да представи на Народното събрание. Там се очаква да има по-голяма конкретика и по отношение на отбраната.

Що се отнася до пенсионната реформа, която интересува, включително и военнослужещите, в програмната декларация има само един текст, който дава някаква, макар и не съвсем конкретна и точна, информация: „Запазване на уредбата за пенсиониране на работещите първа и втора категория до приемане на цялостна пенсионна реформа през 2015 г.”

Очаква се днес Николай Ненчев да оглави Министерството на отбраната.

Той е народен представител от Реформаторския блок и БЗНС. И още - магистър по право и политически науки, специализирал е в Европейския парламент, преподавател в Нов български университет, заместник-председател на Сдружение „Евроинтеграция“ и координатор е на програма за трансгранично сътрудничество и европейската интеграция за Югоизточна Европа. Николай Ненчев е бил началник на кабинета на вицепрезидента Тодор Кавалджиев. Участвал е във възстановяването на БЗНС „Никола Петков“.

Според коалиционното споразумение заместник-министрите, членовете на политически кабинети и други ще се определят от ресорните министри в процедура на съгласуване с министър-председателя.

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404479
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930