Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2014 22:07 - Комисията по отбрана: Да не се съкращава личен състав от бойните формирования
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 653 Коментари: 0 Гласове:
1



 На извънредното си заседание в понеделник Народното събрание ще обсъжда на първо четене проекта за държавен бюджет за следващата година. „Отбрана” разполага с доклада на Комисията по отбрана, който ще бъде прочетен от парламентарната трибуна от нейния председател генерал от резерва Михо Михов (на снимката). В него се призовава да не се допуска съкращаване на личен състав в бойните формирования на Българската армия.

Какви са констатациите и предложенията на Комисията по отбрана по отношение на предложения от правителството бюджет на Министерството на отбраната за 2015 г.?

Първо, Комисията по отбрана изразява безпокойство от заложените параметри в бюджета на МО за 2015 г. Те не съответстват на приетите от Народното събрание нормативни документи и на ангажиментите на страната ни към НАТО. В проекта разходите за отбрана са намалени с 66, 423 млн.лв. в сравнение с бюджета от 2014 г. И изцяло засягат разходите за персонал.

Второ, Комисията по отбрана счита, че е под въпрос възможността за възстановяване на нарушената боеспособност на войските. Системно се отлагат във времето модернизацията и превъоръжаването на армията и изпълнението на приетите 55 цели на способности в колективната отбрана на Алианса. Рестриктивната тенденция по отношение на рамката на бюджета до 2017 г. ще се отрази върху баланса на структурите на трите вида въоръжени сили и родовете войски, ще наруши връзките в системата на организационната структура и ще затрудни изпълнението на мисиите на Българската армия. Като цяло поредното намаляване на финансирането на сектора за отбрана ще окаже сериозно влияние върху способността на Въоръжените сили да изпълняват конституционните си задължения и ангажименните по отношение на колективната отбрана на НАТО и ЕС в условията на трудно прогнозируемата военнополитическа обстановка в непосредствена близост до страната.

Трето, като подкрепя политиката на правителството за осигуряване чрез Закона за бюджета за 2015 г. на финансовата стабилност на страната, Комисията по отбрана призовава да не бъде допускано съкращаване  на личен състав в бойните формирования на Българската армия. Комисията предлага в хода на реализацията на Републиканския бюджет през 2015 г., да бъдат преразгледани показателите на разходите за отбрана и осигурени допълнителни средства за гарантиране изпълнението на основните функции на Българската армия в размер, представен в Министерския съвет от министъра на отбраната.

Четвърто, Комисията по отбрана предлага  сумите, необходими за членски внос към НАТО и задграничните мисии на Въоръжените сили, да се поемат от централния бюджет, без да се намалява с тези суми бюджетът на Министерството на отбраната.

От 15 членове на комисията това становище е подкрепено от 8 , 6 са били против, а един се е въздържал. Предстои да чуем в пленарната зала на Народното събрание как министърът на отбраната Николай Ненчев ще защити необходимостта от по-голям военен бюджет. При сегашните разчети  4600 души трябва да напуснат системата на МО и армията. Министърът вече пропусна едната възможност, като не спечели на своя страна финансовия министър и правителството, като цяло. Направи изявление, че ще разчита на Комисията по отбрана, която, очевидно от доклада, го подкрепя, и на диалога си с парламентарните групи. Припомни и коалиционното споразумение за формиране на правителството, където е записано, че трябва да се запази числеността на Българската армия. Това е добре, но останалата част от личния състав, която е под негово командване в министерството и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната? Те са повече от 10 хиляди, като съотношението между военнослужещи и цивилни служители е почти едно към едно. За тях споменатото коалиционно споразумение на управляващите не поема ангажимент. А техните функции са в интерес на армията. Засега единствено становището на Комисията по отбрана дава глътка въздух. Няма да му е лесно на министъра на отбраната да изпълни основното си задължение – осигуряване финансирането на Въръжените сили, за да могат те за изпълнява конституционните и съюзните си задължения. Дано да успее!

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404488
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930