Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2016 23:10 - Прогнозите за следващите три години на финансовото министерство не акцентират върху проекта на Сухопътни войски
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 622 Коментари: 0 Гласове:
-1



 Основната борба в процеса на модернизация на Въоръжените сили ще бъде с времето. Колкото повече се протака изпълнението, проектите ще стават по-скъпи. Точно в този смисъл публикуваната средносрочна бюджетна прогноза буди неразбиране.

В средносрочната бюджетна прогноза на финансовото министерство е записано: „Сред основните разходни приоритети е секторът на отбраната, като приоритетно са планирани средства за модернизация и повишаване на отбранителните способности на въоръжените сили – за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29, за придобиване на нов тип боен самолет и на многофункционални модулни патрулни кораби.“

Това е за следващите три години. По другите проекти МО ще се оправя със собствения си бюджет. А той, военният бюджет, няма да скочи кой знае колко и няма да скача непрекъснато. Ако за 2016 г. разходите на МО са 1, 003 089 млрд.лв., според прогнозата за 2017 г. те ще бъдат 1, 009 412 млрд. лв., за 2018 г. – 1, 009 723 млрд. лв., за за 2019 г – пак толкова 1, 009 723 млрд. лв.

Два от споменатите проекти – за новия самолет и патрулните кораби, са внесени в парламента. След гласуването започва процедурата, която по закон не е задължително да се връща отново в Народното събрание. По проекта за инвестиционен разход „Осигуряване на летателната годност на самолети МиГ 29“ правителството със свое решение от 1 април вече възложи на министъра на отбраната да осъществи организацията и координацията по изпълнението му. За там съгласие на дупетатите не се иска.

Бюджетната прогноза съвпада приблизително с първия етап от изпълнението на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., който предвижда до края на 2018 г. разработване и стартиране на основните инвестиционни проекти за модернизация. Придобиването на нови способности трябва да започне да се случва след 2018 г. Според военни експерти основната вълна на модернизация на Въоръжените ни сили ще дойде след 2024-2025 г., когато от БВП ще се отделят 2 процента за отбрана. 

Новите изтребители, средствата за наземно обслужване и въоръжението, например, се предвижда да бъдат доставени на два етапа - 2018-2021 г. и 2022-2023 г. През четвъртото тримесечие на 2019 г. трябва да бъде постигната първоначална оперативна готовност за изпълнение на задачата по  Air Policing, а през четвъртото тримесечие на 2021 г. – пълна оперативна готовност по същата задача.

Минималният период за придобиване на два съвременни патрулни кораба е 42 месеца, а максималният – 66, е записано в одобрения от правителството проект. Това е предложение на една от корабостроителниците, като  е отчетена и натовареността с поръчки към момента. Основната част от компаниите посочвали, че проектирането, строителството и усвояването на корабите ще стане за 4 години.

В бюджетната прогноза на финансовото министерство не е посочен проектът „Изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните бригади“. Очаква се неговото реализиране да позволи превъоръжаването с нова бойна машина на пехотата и ще даде възможност за действия в пълния спектър от операции, включително нощем и в екстремни климатични условия. Едновременно с това ще се подобрят маневреността, огневата мощ и мобилността на формированията в зоната на операциите.

Засега министърът на отбраната Николай Ненчев не внася проекта в правителството, макар че отчита това като негов дълг към Сухопътни войски. Според него се очаква съгласуването с финансовия министър, т.е., както твърдят запознати, търси се източникът на ресурса. От бюджетната прогноза се вижда, че както за тази, така и за следващите три години, държавата ще дава пари целево за ВВС и ВМС, а за Сухопътни войски ще се търсят средства от тези милиард и нещо, като разходи за МО.

Авторите на проекта са заложили доставяне на 238 бойни и спомагателни бронирани машини (100 бойни и 138 спомагателни и осигуряващи) с допълнителното оборудване и логистична поддръжка. По този начин  ще бъдат оборудвани три батальонни бойни групи в състава на механизираната бригада. С перспективност за използване 20-25 години. (Б.р.- Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов ще присъстват в понеделник, 11 април, на откриването на тактическо учение „Ответен удар 16“ с участието на военнослужещи от българските и американските Сухопътни войски, съобщава Прсцентърът на МО. Учението за сертифициране на Моторизирана пехотна батальонна група ще се проведе от 11 до 21 април на Учебен полигон „Ново село“.)

Факт е, че става дума за големи проекти и много пари. Основната борба, обаче ще бъде с времето. Колкото повече се протака изпълнението на проектите, те ще стават толкова по-скъпи. Точно в този смисъл публикуваната средносрочна бюджетна прогноза буди неразбиране. На проведената преди няколко дни научно-практическа конференция на СОР „Атлантик“ по тази тема бе даден един доста поучителен пример. Поради забавяне на финансирането военната корабостроителница в Полша фалирала, строейки в продължение на повече от десет години патрулен кораб. Времето ще ни притиска, подчерта тогава проф. Тилчо Иванов, защото това са три големи проекта, които са много сложни за управление и с голям риск.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404467
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930