Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2013 07:54 - Проверяват търговските дружества към Министерството на отбраната
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 926 Коментари: 0 Гласове:
0



 Трябва да намерят своя пазарен дял в конкурентна среда, това ще бъде изискване към управителите им, казва заместник-министърът на отбраната Неджми Али.

Започва цялостен одит на всички търговски дружества в МО, съобщи на пресконференцията си в понеделник министърът на отбраната Ангел Найденов. Така ще бъде придобита по-пълна представа за състоянието и дейността им.

Все още психиката и нагласата на търговските дружества е като на държавни, каза по този повод заместник-министърът на отбраната Неджми Али. В неговите функционални задължения влизат отговорностите за търговските дружества, в които министърът на отбраната упражнява правата на държавата. Трябва да са наясно, посочи той, че те функционират в условията на пазарна икономика. Трябва, продължи заместник-министърът, да намерят своя пазарен дял в конкурентна среда. Това ще бъде изискване към управителите.

Всеки един опит за саботиране на сътрудничество с външни и вътрешни компании, ще бъде санкционирано от наша страна, заяви г-н Али. Вече имало подобни случаи. Прави се опит, каза той, особено по отношение на ТЕРЕМ, да се саботира една местна дейност с външни контрагенти, Това би дало възможност на това търговско дружество да излезе на друг пазар, да има ново лице, което според думите му, ще бъде добре за Военно-промишления комплекс като цяло.

Преди одита министърът на отбраната даде първоначална информация, правейки своеобразен разрез на търговските дружества.

Здравните заведения – три ДКЦ и две болнични заведения, са на плюс. От тях няма нито едно губещо.

Двете търговски дружества в областта на строителството са с положителен финансов резултат през 2012 г.

В групата на търговските дружества в областта на услугите, където е МОБА, се забелязва едно постоянно намаляване на финансовите резултати. До 2010 г. те са в размер на 372 хил.лв., а през 2012 г. са паднали на 52 хил.лв. Там, посочи министърът, има пряка зависимост между обема на работа, т.е. обекти за охрана на МО, който дружеството поема. 94 на сто от дейността на дружеството е свързано само с охрана на обекти на министерството. Очевидно, смята министърът, дружеството не е направило нищо, за да излезе от този обхват.

Дружества „Снабдяване и търговия” се характеризира с много добър положителен резултат в размер на 4,850 млн. лв. То се занимава с реализацията на освобождаваното от МО недвижимо и движимо имущество.

Военно издателство е търговско дружество по отношение, на което ще фокусираме вниманието си, посочи министър Найденов. Защо? Отговорът на министъра: „То очевидно е дружество, което е водено към финансова несъстоятелност. Там е спряна процедурата на приватизация. Очевидно, че апетитните неща са свързани със сградата му. След приключване на проверката ще решим неговата съдба.” Дружеството трупало задължения. За 2012 г. финансовата загуба е в размер на 395 хил.лв.

Интендантско обслужване носи само загуби в последните няколко години, каза министърът на отбраната. За 2012 г. загубата е в размер на 712 хил.лв, като се наблюдава трайна тенденция за влошаване състоянието на дружеството.

Според справката ТЕРЕМ с шестте си дъщерни фирми е на печалба, а консолидирания бюджет на дружеството като цяло показва значителна загуба. Това бе определено от министъра, като парадокс. Той даде малко повече информация за приключилата проверка във „Флотски арсенал”. Има, посочи той, любопитни изводи, включително за големия брой издаени пропуски от ръководството на дружеството, които надминават броя на работещите там. Става дума за подизпълнители и фирми, които получавали големия дял от финансовите резултати.

След приключване на одита предстои да разберем решенията на министъра за бъдещето на всяко търговско дружество.  Колегите на Ангел Найденов в годините назад не стигнаха до положителни резултати. Служебният министър на отбраната Тодор Тагарев например говореше за преструктуриране на търговските дружества, което да доведе до тяхното сливане. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404823
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930